Най-впечатляващите личности на 2013

Определено не можем да се оплачем, че 2013 бе скучна година

Годината ни донесе невиждани протести в много страни, безпрецедентно изтичане на секретна информация, скандали, научни открития, а светът дори за малко бе на прага на война заради Сирия. Всички тези и други събития не бяха продукт на един човек, но имаше няколко души, чиито имена белязаха годината. Вижте кои.

 

Шиндзо Абе, премиер на Япония

 

Министър-председателят въведе нов модел, наречен „абеномика”, чиято цел бе да съживи японската икономика. Въпреки някои критики, можем да кажем, че той успя в начинанието си, имайки предвид че японският пазар на акции се вдигна с 51% за година.

 

Бен Бернанке, шеф на Федералния резерв на САЩ

 

Бернанке показа воля и твърда ръка пред вероятността САЩ да изпадне в най-лошата финансова криза от години насам. Донякъде и благодарение на неговите решения това бе избегнато. Мандатът на Бернанке изтича през януари 2014.

 

Франсоа Енглерт и Питър Хигс, носители на Нобелова награда за физика

 

Учените спечелиха приза за брилянтната си теория за това как частиците придобиват маса – откритие, определяно от мнозина като най-големия научен пробив на този век.

 

Папа Франциск

 

Новоизбраният папа показа още от начало, че ще ръководи Католическата църква с твърдост и предприе поход срещу бедността и неравенството в света.

 

Владимир Путин, президент на Русия

 

Путин възвърна голяма част от световното си влияние с тактиката, която предприе относно сирийската криза през лятото. В косвения двубой между него и Обама мнозина определят именно руският президент като победител тази година.

 

Едуард Сноудън, бивш сътрудник на ЦРУ и АНС

 

Тайните, които Сноудън разкри, за подслушването, осъществявано от американските служби, надминаха очакванията и на най-големите познавачи. Изнесената от него информация е един от най-сериозните „течове” в историята на разузнаването на САЩ.

 

Еван Шпигел, изпълнителен директор на Snapchat

 

Програмата за споделяне на клипове Snapchat се превърна в културен феномен, а създателят й изненада всички, като отказа оферта на Facebook да купи творението му за 3 млрд.долара.

 

Протестиращите


Подкрепяме действията на студентите и на протестиращите граждани на България, защото техният протест заявява право в лицето на морално-осакатената ни политическа класа – не искаме въпросът "В България или в чужбина?" да бъде риторичен! Гордеем се с тях и желаем успех!