Мечката Берна ще "пропусне" нова година, заспа зимен сън

Мисия Добрич

31-12-2013, 15:19

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Най-новият обитател на Центъра за защита на природата и животните в Добрич - мечката Берна, със сигурност ще "пропусне" посрещането на Новата година, след като вече заспа зимен сън, съобщи директорът на зоопарка Севдалина Венкова, цитирана от БТА.
По думите й гостенката от швейцарския град Берн, на чието име е кръстена, си е изкопала бърлога, пренебрегвайки хубавия си дом с басейн и няколко декара двор в зоологическата градина.
Берна пристигна през лятото в Добрич от зоопарка "Делхьолцли", като бързо се аклиматизира и наддаде доста на тегло, преди да заспи, поясни Венкова. Тригодишната мечка се "мръщи" на ябълки, но обича да похапва моркови, домати и най-вече зелени листа и глави целина. Преди да се оттегли в заслужен отдих, се гощаваше и с месо, разказаха от зоопарка.
Берна ще се събуди най-вероятно през март. През пролетта се очаква към компанията й да се присъединят две български мечета от Русе.
Зимният сън при мечките се дължи не на студа, а на липсата на храна. През периода декември-март те преживяват от натрупаните подкожни запаси – до 10-15 см мазнина. Животното спи в приготвена специално бърлога, постлана топличко с мъх, листа и трева, която е винаги с тесен отвор. Зимният сън е като леко вцепеняване, забавяне на сърдечния ритъм и дишането и незначително понижаване на телесната температура, също като при обикновения сън. Този механизъм позволява поддържането на мозъка в работно състояние.