5 нови строежа на дюни спрени от екоминистерството

Туризъм

02-01-2014, 06:31

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Дюнигейт 2" се разрази край Равда

"Дюнигейт" отнесе шефското място на Георгиев в РДНСК

В променения Закон за устройство на черноморското крайбрежие все пак има и изключения

Екоминистерството е спряло 5 нови строежа върху морски дюни само за последните няколко месеца. Дни преди празниците, Конституционният съд отмени спорни поправки в Закона за Черноморието, които заобикаляха забраната за строителство върху дюни.

Точно преди година, в последния ден на 2012 г., гръмна скандалът със строителството на ваканционен комплекс върху 29 декара край Несебър, част от него върху дюни. В хода на разследването стана ясно, че липсва кадастър за тези природни забележителности и държавата ги е „пропуснала", когато е продала терена на частник. Година по-късно все още няма решение на съда по казуса със спрения строеж.

По друг започнат строеж на брега на морето, край Иракли, развитие има, но в полза на инвеститора, който до сега спечели 3 от общо петте заведени от него дела. Строителните книжа на вилното селище се оказват атакувани неправилно от екоинспекцията в Бургас, като нищожни. Вместо това трябвало да се търси законно ли са издадени, но срокът за това изтекъл.

Година след „Дюнигейт" спорът между еколози, министерства и учени има или няма дюни се оказва безпочвен. Встрани от багерите, пясъците отново са обрасли с растителност. Възстановилите се дюни са част от общо 620 хектара по Южното Черноморие, от които 2/3 са в защитени зони и вече са описани в карта. От екоинспекцията в Бургас са категорични, че сега стриктно следят да няма строежи върху тях.

„Възложителят подава при нас иск-заявление за наличие или отсъствие на пясъчни дюни. Единственото условие към това заявление е да подаде скица с координатни точки. Оттук нататък ние в много кратък срок проверяваме дали в имота му има пясъчни дюни", обясни Димитринка Георгиева от РИОСВ-Бургас.

Проверките са спрели 5 спорни строежа - два в Несебър и по един в Бяла, Созопол и Царево. Последният е за строителството на нов квартал в Ахтопол, на мястото на старите бунгала и попада в защитена зона „Странджа" за дивите птици. В част от над 400-те декара, предвидени за застрояване, има и дюни. Общината обжалва спряната процедура.

„В зоните, в които има зараждащи се дюни, общината е предвидила озеленяване, така че по никакъв начин там няма да се строи", увери кметът на Царево Георги Лапчев.

Целта на общината била да се изготви градоустройствен план на района, а инвестиционно намерение все още няма. Строежът край Иракли е замразен от миналата зима, но сигналите от еколози не спират.

„Има множество сигнали за изтичане на фекални води в акваторията на Черно море. Направили сме много проверки това лято, не констатирахме такива", заяви кметът на Обзор Христо Янев.

Покрай започнатите строежи са изникнали и рибарски постройки, а обитателите им гледат да стоят встрани от спора. Земите, предвидени за строежа на ваканционния комплекс, са изцяло оградени. По телефона инвеститорът обясни, че ще изчака всички решения на съда, преди да започне да строи.

В променения Закон за устройство на черноморското крайбрежие все пак остават и изключения за строителство върху дюни. Допуска се, когато става въпрос за изграждане на инфраструктура от национално значение./Източник: btv