Задържаха Йосип Перкович в Загреб

Свят

02-01-2014, 11:49

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Ръководи югославска държавна сигурност УДБА от времето на диктатора Йосип Броз Тито

В Загреб е задържан бившият ръководител на зловещата югославска държавна сигурност УДБА от времето на диктатора Йосип Броз Тито – Йосип Перкович, съобщи БГНес.
Арестът е извършен по искане на германски съд, който обвинява Перкович в организирането на убийства на политически емигранти от бивша Югославия в Западна Европа. По същото искане са задържани общо 20 души.
Хърватският адвокат Анто Нобило е потвърдил пред Агенция Хина, че Перкович е задържан и че се намира в едно полицейско управление в Загреб.
Според германското правосъдие Перкович директно участва в убийството през 1983 г. на Стйепан Джурекович. Преди да избяга в Германия и да се свърже с хърватската политическа емиграция, Джурекович е бил директор на петролната компания ИНА. През 1987 г. в Канада е убит и неговият син Дамир Джурекович.
Според хърватския журналист Желко Ператович, Джурекович е представлявал опасност за кариерата на политика Мика Шпиляк, който е трябвало да поеме ротационното председателство на югославската държава през 1983 г. Синът на Шпиляк е бил замесен в корупционна афера в петролното дружества ИНА, а Джурекович е трябвало да свидетелства в съда. "Политическото ръководство на Югославия разпорежда на тайните служби да ликвидират Джурекович, за да няма тъмни петна в биографията на Шпиляк", смята Ператович.
След убийството Шпиляк действително става президент, а тогавашният сътрудник на тайните служби Йосип Перкович се издига до шеф на хърватската УДБА.
Разследването около убийството на Джурекович е възстановено преди години по искане на канцлера на Германия Ангела Меркел. Хърватия дълго време отказва да екстрадира Перкович, вероятно защото той би могъл да издаде неприятни тайни за някои хърватски политици и секретни акции на хърватските и югославските тайни служби. Преди време самият Перкович заявява в интервю за хърватски ежедневник, че "знае доста неща за много важни хора в Хърватия".
Федералната прокуратура в Карлсруе настоява за екстрадирането на Йосип Перкович още от 2009 г. насам. До този момент той продължаваше да живее необезпокоявано в един от скъпите квартали на Загреб.