Направиха първата прогноза за времето извън Слънчевата система

Времето – облачно и горещо?

С телескопа "Хъбъл" учените от университета на Чикаго видяха постоянните облаци над планетата GJ 1214b и логично допуснаха, че времето там ще остане същото и занапред
Астрономи направиха първата прогноза за времето извън Слънчевата система, като определиха, че на суперземя около звезда на 40 светлинни години то ще остане облачно и горещо, съобщи в. "Дейли телеграф".
С телескопа "Хъбъл" учените от университета на Чикаго видяха постоянните облаци над планетата GJ 1214b и логично допуснаха, че времето там ще остане същото и занапред. Планетата е много близо до звездата си, която е червено джудже. Затова температурата там е 232 градуса по Целзий.
Астрономите още не могат да кажат от какво са съставени облаците на планетата. Компютърните симулации показват, че са от калиев хлорид или цинков сулфид. Предишните изследвания на планетата не можаха да определят дали небето й е ясно или облачно.
Сега специалистите са уверени, че тя е гореща и постоянно обвита с облаци - като Венера в Слънчевата система. Също като при нея в началото на космическите изследвания, облаците не дават възможност да бъде изучена повърхността на планетата.
В статия в сп. "Нейчър" учените определят изследването си като "крайъгълен камък" за идентифициране на потенциално обитаеми екзопланети.