Грипната епидемия минава през Пловдив

Мисия Пловдив

02-01-2014, 14:46

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как да се предпазим от грип и вируси

Пик на грипа през януари

Пазете се в края на януари

Грипната епидемия няма да подмине Пловдив. Това каза за Радио “Фокус”- Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор над заразните болести" - Пловдив. По думите й, ако започне грипна епидемия, Пловдив няма да е изключение. Според нея е вероятно това да се случи в края на януари или началото на февруари, но не е изключено това да се случи и по-късно.

„Всяка година има подем в разпространението на грипните вируси. Едва ли тази ще бъде по-различно”, каза д-р Троянчева. По думите й, ежегодно в България боледуват около 100 хил. души. Към настоящия момент, в Пловдив и областта няма увеличение на заболелите. Троянчева, каза още, че всяка година Световната здравна организация прави проучвания, кои са актуалните щамове на грипа. „Не става дума за нови, а за актуални щамове”, добави тя. Д-р Троянчева уточни, че щамовете на грипа се сменят всяка година, но мерките, които хората трябва да предприемат са едни и същи. Според нея, единствено лечението на нови и непознати щамове създава повече проблеми, тъй като организмът ни няма имунна памет за тях. По думите на Троянчева, само щамът Масачузетс е сравнително нов и не е циркулирал през последните няколко години, но това не е тревожен факт.

Мерките, които всеки от нас трябва да предприеме са спазване на лична хигиена, предпазване от простуда и бързо консултиране с общопрактикуващия лекар при налични симптоми на остра вирусна инфекция. „Антивирусни терапии има в изобилие, които сме предоставили на общопрактикуващите лекари”, каза д-р Троянчева и добави, че целта е пациентите да достигнат бързо до лекарите, за да се прецени на какъв етап е инфекцията и как да се проведе лечението. По думите й, няма поводи за тревога. Хората трябва да избягват места на които има струпване на много хора, някои от които може вече да се заразоносители. Такива са градския транспорт и големите магазинни вериги. Специалистите съветват, при първи симптоми заразените да останат вкъщи, за да може заболяването да протече по-спокойно и съответната терапия да бъде проведена както трябва.