Тайната, за да се справите с черните точки по лицето си

10 стъпки към красива кожа

Не може да не си признаете, че черните точки по лицето са един от най-неприятните проблеми с кожата, с които може да се сблъскате. Изстисквате ги, маскирате ги, но те винаги се връщат.
1. Какво всъщност са черните точки: това са отворени комедони, разширени космени фоликули, които са пълни с кожни замърсявания, бактерии и себум.
2. Защо са черни: себумът в порите съдържа меланин и когато излезе на повърхността на кожата, той се окислява. Когато меланинът се окисли, той потъмнява и придава неприятния тъмен цвят на точките по кожата.
3. Какво ги причинява: причината за появата им е свръхпроизводство на мазнина. Ето защо склонната към омазняване кожа трябва да се гримира с минерален грим, а продуктите за грижа не трябва да са с богата текстура с допълнително съдържание на масло, а с олекотена гелообразна текстура.
4. Почистващи ленти за нос: с тяхна помощ наистина може да бъдат премахнати повърхностните черни точки, но ако не продължите с рутинната грижа в дълбочина за тях, те ще се появяват отново и отново.
5. Ретиноидите са ваш приятел: ретиноидите и салициловата киселина са страхотни за почистването на запушени пори и черни точки. На пазара има много такива продукти, използването на които ще направи кожата ви гладка и сияйна!
6. Ръцете долу: може да бъде много изкушаващо да посегнете и с едно движение да премахнете черните точки, но това е най-лошото, което може да им причините. Това ще им помогне да се превърнат в по-големи и по-плътни.
7. Посетете дерматолог: въпреки че процедури като микродермабразио и химичен пилинг могат да бъдат скъпи, те наистина ще се справят с този проблем и ще помогнат на кожата ви да се превърне в здрава и гладка.
8. Направи си сам: това, което сами може да направите е ексфолиране със сода за хляб и домашно приготвен ябълков оцет. Смесете ги във вид на паста, нанесете я върху кожата и с помощта на четка за лице с фин косъм внимателно изчеткайте.
9. Не прекалявайте с почистването: измивайте лицето си редовно, но се опитайте да не се вманиачавате. Добро почистване два пъти на ден е оптималната грижа. Прекаляването с почистването ще доведе до нейното изсушаване, което ще увеличи дразненето ѝ. Това може да доведе до свръхпроизводство на себум и в крайна сметка до повече черни точки и акне.
10. Бъдете нежни: това е едно от най-важните неща в грижата за проблемна кожа. Разбира се, черните точки са проблем, от който искате да се отървете максимално бързо, но използването на дразнещи и силни продукти може да влоши нещата. За да избегнете свръхстимулацията на себум, избягвайте тежките и груби ексфолианти и се заредете с търпение.