Да отслабнем, дъвчейки

Животът

03-01-2014, 13:56

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Свалете някое и друго килце без диета

Да отслабнем без диета? Възможно е! Бавното ядене и по-продължителното дъвчене на храната наистина способстват да се разделим по-лесно с излишните килограми, съветват диетолози.

Проучване е установило, че бавното ядене с по-малки хапки намалява чувството на глад, а освен това данните показват, че хората, които се хранят бавно, пият и повече течности, което ги засища допълнително.

Учени от Тексас са изследвали как точно скоростта на хранене влияе на консумираните калории, подлагайки на тест десетки мъже и жени.

Така например по време на бавното ядене доброволците е трябвало да си представят, че нямат притеснения откъм време, консумират храната на малки хапки, дъвчат старателно, правят паузи и оставят лъжицата на масата или в съда за хранене в моментите, когато не поглъщат храна. При бързото ядене пък от тях се очаквало да си представят, че нямат време, ядат на големи хапки и дъвчат ускорено без паузи.

Резултатите разкрили, че тези, които ядат бавно, са приели средно с по 88 калории по-малко при всяко хранене, отколкото бързо хранещите се.

Също така хората, които са яли бавно, са пили и повече вода, а това допринася за по-бързото усещане за ситост и предпазва от преяждане, пише edna.bg.