Четири проекта останаха да се борят за петте милиона на "Блумберг"

Мисия Варна

03-01-2014, 15:21

Снимка:

mayorschallenge.bloomb

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Варна трябва да се открои сред повече от 180 града, между които Лондон, Флоренция, Париж и др.

Четири проекта продължават в надпреварата за избор на проект, с който Варна да се представи в конкурса на фондация  "Блумберг филантропис" – "Предизвикателство за кметове", съобщиха от общината. Проектите са:

"Варна – зелен град" на Николай Тодоров,  Младежка група "Аморфа"; Еко комплекс "Назад към природата" на Калина Чакърова, "3К-solar" АД; Прилагане на сугестопедията като образователен метод в училищата на Фондация "Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева"; Създаване на училище за социални, творчески и бизнес умения под наименованието "Винтидж скул" на Юлиана Недкова.

Специална комисия е подбрала финалистите от 36-те проекта. Целта на конкурса е гражданите да споделят виждания за подобряване на благосъстоянието на града като представят свои дръзки и иновативни идеи. На финала получихме 36 идеи, предоставени напълно безвъзмездно с една единствена задача - да направим Варна по-добро място за живеене", коментира Мирела Донкова от отдел "Международно сътрудничество", която е член на журито.

Подадените предложения са били от областите:устойчива околна среда и екология – 11, градско развитие и благоустройство – 9,подобряване на общественото здраве – 2,електронни услуги – 3,подобряване на благосъстоянието и природосъобразен живот – 4,култура – 2, образование – 3, туризъм – 1, и политика – 1.

На 6 и 7-ми януари финалистите ще участват в интензивен уъркшоп, по време на който ще получат допълнителни материали, отнасящи се към европейски добри практики и ще бъдат провокирани да развият своите идеи по най-добрия възможен начин с професионалната подкрепа на опитни експерти. След това ще бъде определен авторът, който ще бъде включен в работната група по окончателното формулиране и представяне на идеята.

Изправени сме пред нелеката задача да се борим не само с останалите 5 български града, заявили участие в конкурса, но и да откроим Варна сред повече от 180 града, между които Лондон, Флоренция, Париж, Лион, Берлин, Амстердам, Барселона, Мадрид и много други. Видно е, че тук не става дума само за паричните награди – от 5 млн. евро, а и за международен престиж и създаване на капацитет за по-добро управление и по-добър живот в градовете", напомниха от журито.

Авторите на част от идеите, които не са класирани на първите 4 места, но имат потенциал за развитие, ще могат да участват на малко по-късен етап в допълнителен уъркшоп, по време на който ще получат индивидуални консултации за съществуващи европейски и оперативни програми, които ще дадат възможност за реализиране на идеите им.