7 необичайни съвета за добро здраве

Играйте видеоигри, четете книги и пейте в хор - това съветват лекари

Какво трябва да правим, за да подобрим здравословното си състояние? Мнозина си задават този въпрос особено на прага на Новата година. Повече движение, спорт, правилно хранене, всичко това е добре известно на мнозина. Има обаче и други по-незабележими и дори странни способи, които да ни държат във форма. Сайтът Хералд Сън публикува списък на по-слабо известните средства за поддържане на добро здраве.

На първо място е едно доста необичайно занимание – играенето на видеоигри. Според учените те подобряват работата на мозъка, усилват краткосрочната памет и фокусират вниманието ни. Особена полза специалистите намират в състезателните игри с автомобили.

Друго интересно и полезно занимание е груповото пеене. Според шведски учени то дава чувство за единение като същевременно синхронизира ритъма на сърцето с музиката. От своя страна контролът върху дишането по време на пеене успокоява и напомня за дихателните практики в йога, известни като пранаяма, чиято полза е доказана в редица изследвания.

Учудващо учените смятат, че умереният песимист живее по-дълго от безнадеждният оптимист. Немски учени са провели изследване сред 40 000 души между 18 и 96 години като са поискали от тях да направят прогноза колко щастливи ще бъдат след пет години. След като анализирали реалните данни пет години по-късно те установили, че за тези, които са надценили състоянието си и са били крайни оптимисти, е бил характерен 10 процента по-висок риск от заболяване или смърт. Според учените песимистите често отблъскват околните, но това им помага, тъй като са по-внимателни към здравето си и често взимат навременни мерки, които го спасяват от застрашаващи ситуации.

Още по-странно изглежда използването на едно лекарство, предназначено за лекуване на настинки и грипоподобни състояние – парацетамолът. Според лекарите то успокоява и сваля напрежението. Изследователи от Университета в Британска Колумбия са установили, че една от основните съставки в него – ацетаминофен, кара доброволците, които го приемат, да се чувстват по-малко депресирани.

Използването на слънцезащитен крем с по-нисък фактор също подпомага здравето. Според изследователите, кремовете с нисък фактор предотвратяват стареенето на кожата, предпазват от бръчки и я правят да изглежда по-млада. Индивидите със светли кожи, които нанасяли крем с фактор 15 всяка сутрин в продължение на четири години и половина показали 24 процента по-малко признаци на състаряване от тези, които не прилагали крем.

Носталгията също е сред странните фактори, които подобряват здравословното състояние. Според лекарите припомнянето на минали приятни събития, когато сте изправени пред трудни предизвикателства, помага да се избегне самотата и тъгата. Това облекчение идва от факта, че при тези спомени често си припомняме, че сме важни за някого и животът ни е изпълнен със смисъл, смятат учените.

Последното препоръчвано средство е четенето на художествена литература. Всички знаят, че четенето развива въображението и дава широка обща култура. Според специалистите обаче, то има и други ползи – психолози смятат, че чрез четенето ставаме по-състрадателни и добри. Освен това четящият често е погълнат от книгата и влиза в един измислен свят, като така се откъсва от проблемите си и става съпричастен с героя, като често се характеризира с него.