Смелчаците на Йордановден ще спасяват кръста от обновения мост

Отбелязваме и 166 години от рождението на поета - революционер Христо Ботев

Тази година ритуалът по Спасяване на Светия кръст ще се проведе на обновения Мост.

 Всички куражлии, желаещи да вземат участие в надпреварата в ледените води на Черно море на 6-ти януари,  Йордановден, трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден от 09:30 до 10:45 часа на Моста само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08:30 часа на 6-ти януари, когато Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в храм „Св. Богородица".

Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон - Бургас от дядо Иоаникий и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 10:30 часа на площад „Атанас Сиреков", пред Община Бургас.

В 10:45 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута пл. „Атанас Сиреков“ - ул. „Алеко Богориди" – Приморски парк – Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11:15 часа.

На 6-ти януари се навършват и 166 години от рождението на поета -революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 11:30 часа пред бюст-паметника му в Приморски парк.