Lafka: Походът продължава

Мисия Варна

04-01-2014, 10:45

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Десислава Николова, Спас Спасов, в. Капитал

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чии са спирките? Никой не знае

Веригата бетонира позициите си във Варна и се насочи към Бургас, Кърджали и Смолян

Помните ли онзи виц за българина, който, разхождайки един китаец в София и слушайки обясненията му как в Китай всичко се случва в пъти по-бързо, отколкото тук, накрая посочил НДК и казал: "Е, това вчера го нямаше." Обектите в България, от чиято скоростна поява се изненадваш, всъщност не са много. Но все пак има такива. В градовете, където веригата павилиони за вестници и цигари Lafka стъпи, киоските й изникват буквално всяка сутрин, докато изпълнят договорената с общината бройка. Схемата за навлизане обичайно е една и съща - инвестиционно предложение към местната власт, предплащане на наема за 10 години напред и разполагане на обектите на най-атрактивните за търговия места след търг с условия, преписани от предложението на "Табак маркет" - дъщерната фирма на "Булгартабак" за търговия на едро и дребно, стопанисваща Lafka. Така контролираният от собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски цигарен холдинг си гарантира позиции в разпространението на стоката, изтласквайки от сектора независимите играчи.

Къде тихо и мирно, къде със скандали и протести от местните търговци, Lafka си осигури присъствие в Благоевград, Дупница, Самоков, Кюстендил, Велинград, Пловдив, Гоце Делчев, Димитровград, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Шумен, Русе и т.н. Очевидно походът на веригата няма да пропусне и най-големите градове. Където, ако не по-различно, историята се развива и не по-малко шумно. Типичен пример е Варна, където се оказа, че на част от отдадените на концесия 450 спирки на градския транспорт преди години и на съвсем различни фирми вече има киоски на Lafka.

Варна: концесия с продължение

През октомври 2006 и февруари 2007 г. тогавашният кмет на Варна Кирил Йорданов сключва четири договора, с които автобусните спирки са отдадени на концесия. Четирите компании, които получават правото да ги стопанисват за 15 години, са "Одесос М", "Ди прес", "Фактор плюс" и "Ваком". Предмет на концесията е изграждането и експлоатация на спирки с рекламни пана и съоръжения за продажба на печатни издания. Договорите задължават дружествата "да не променят предмета на концесията и да използват обектите единствено по предназначението им", както и "да не продават, прехвърлят, възлагат или по друг начин да се разпореждат с обектите на концесията и/или инфраструктурните елементи от тях". С няколко набързо взети решения на общинския съвет обаче правилата са заобиколени. На 9 октомври 2007 г. дирекция "Правно-нормативно обслужване" дава становище, че ползването на обектите по спирките от фирми, които са в договорни отношения с концесионерите, "не представлява нарушение на договорите им".

През 2010 и 2011 г. дружеството "Карне М" установява пълен контрол върху разпространението на вестници и списания във Варна. Това става чрез изкупуване на "Десислава 90-2002", "Ди прес", "Фактор плюс" и "Би прес" и придобиване на половината от дяловете на "Варна прес - Аврамова и фамилия", "Одесос М" и "Александров прес". Дотогава тези дружества са си поделяли пазара на печатни издания във Варна. По-интересното е, че три от тях - "Одесос М", "Ди прес" и "Фактор плюс", са и концесионери на спирките. През 2010 г. е направена смяна на собствеността на "Карне М", като дяловете от компанията са прехвърлени на "Карне М1". Самото "Карне-М" има 32.4 млн. лв. задължения към финансови институции към края на 2011 г., като по партидата му има вписан особен залог в полза на КТБ и ипотека в имотния регистър отново в полза на КТБ. "Карне-М" е регистрирано на столичната улица "Дамян Груев" 46, където съжителства с дъщерни дружества на КТБ като "Велдер консулт" и с още 30-ина фирми - длъжници на банката.

На едно от последните си заседания през август 2011 г. тогавашният общински съвет (доминиран от ГЕРБ) взема решение за промяна на част от условията по концесионните договори. С промяната по предложение на местната комисия "Собственост и стопанство" на концесионерите на 450-те спирки е разрешено да продават вече и тютюневи изделия, дребни пакетирани хранителни стоки и напитки.

На 9 декември 2013 г., докато две от комисиите към общинския съвет във Варна обсъждат актуализираната наредба за временните търговски обекти в града, става ясно, че част от павилионите Lafka са поставени в нарушение на общинската схема, че в тях се продава алкохол, а търговската им площ е увеличена с фризери за сладолед, бира и безалкохолни напитки.

Проверка на "Капитал" в архива на администрацията, ръководена от новия варненски кмет Иван Портних (ГЕРБ), показа, че документи за смяна на концесионерите няма. А според Евгени Орманлиев, главен експерт "Концесии" в дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности", концесионерите спазват стриктно клаузите на договорите. Орманов твърди, че "нито един обект по концесиите не е продаден или прехвърлен на трети лица". На практика обаче фискалните бонове, издавани от павилионите, показват, че техен собственик е "Табак маркет".

Кой е на ред?

Целият материал тук