Сайт следи дали паролата за даден акаунт е интернет е открадната

Компютърният специалист Трой Хънт е направил безплатен сайт, в който може да проверим дали паролата ни за даден имейл акаунт е била компрометирана. От скоро Хънт е добавил и нова функция към услугата си - възможност за автоматично известяване при откриване на проблем.
Хакерските атаки са еждневние, но за съжаление повечето хора така и не разбират за тях. Това създава голям риск за данните им в интернет, особено ако техен акаунт е сред улова на дадена хакерска атака. Без да знаят за това обаче, потребителите продължават да използват същите пароли за достъп.
За целта потребителят трябва да посети сайта и да кликне на бутона Notify me в горната част на екрана. След това трябва да въеде имейл адреса, за който иска да получава известия. На акаунта ще бъде изпратено писмо за потвърждение, на чийто линк трябва да се кликне.
От тук нататък сайтът автоматично ще следи дали паролата за дадения акаунт не е изтекла в интернет. Хънт прави сайта си сам и саморъчно обновява базата му данни с новите открития. Тъй като това не е единствената му работа, понякога обновленията може да се забавят, но въпреки това сайтът си остава добър и лесен начин да разбираме за евентуални проблеми с даден мейл акаунт.

Източник: Дневник