ДАНС и МВР спипаха цигани, "изпрали" над 2 млн. долара

Ромите "изпрали" около 2,5 млн. долара, преведени им от Палестина.

Срещу престъпна група за "пране на пари" днес е осъществена успешна съвместна акция на ДАНС, МВР и Окръжната прокуратура в Плевен. Това съобщиха от прокуратурата. До момента са задържани три лица. Действията са предприети в Долни Дъбник по образувано досъдебно производство през юни т.г.

От три адреса - недвижими имоти на ромска фамилия, са иззети три луксозни леки автомобили (AUDI Q7, Mercedes 63 AMG - 2 бр. ) на стойност около 350 000 лв., златни накити и златни монети около 3 килограма на стойност около 150 000 лв. и пари в брой. Открити са и писмени доказателства - извлечения от банкови документи, договори за покупка и продажба на луксозни автомобили. От прокуратурата уточниха, че в хода на разследването до момента е установено, че пет лица от ромската фамилия за периода 2010-2013 г. чрез банкови преводи от две юридически и петнайсет физически лица от Палестинска окупирана територия са получили около 2 500 000 $ (два милиона и петстотин хиляди щатски долара).

Задържаните са пълнолетни, на които ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" като Окръжната прокуратура в Плевен ще им повдигне обвинения за "пране на пари"и престъпления против данъчната система на Република България.

По повод акцията ще бъде дадена пресконференция в сградата Областната дирекция на полицията утре от 10.30 часа.