60 градуса под нулата сковават САЩ и Канада

Причината е огромна маса от студен въздух, въртящ се обратно на часовниковата стрелка, която слиза от полярните райони

През Средния Запад и североизточните части на САЩ, както и през обширни райони от Канада преминава "полярен вихър", заради който в понеделник се очаква температурите на някои места да паднат до минус 50 градуса. Зимната мега-буря, както вече я наричат медиите, досега е причинила смъртта на поне 16 души, парализира трафика и предизвика сривове на енергоснабдяването.

В Северна Дакота очакват минус 31 градуса по Целзий, в Минесота - минус 35, в Индианаполис и Чикаго - минус 26. Като се добави и ефекта от ледения вятър, усещането ще е за температури от минус 56-58 градуса.

"В неделя през нощта в част от северните централни щати студът ще се усеща като минус 50-60 градуса. При такива условия измръзванията на откритите места от тялото започват след 5 минути и човек, който не е подходящо облечен, лесно може да умре от измръзване", предупреждава Том Мур от националната метеослужба.

В Канада вече отчетоха най-големите студове от 20 години насам - в Торонто термометърът падна до минус 29 градуса, а в Квебек - до минус 38 градуса.

В допълнение на ниските температури идват и обилните снеговалежи - в Детрйот в събота паднаха 28 см, а в Бостън очакват до 45 см. Бурята ще продължи до вторник, а вече са отменени хиляди полети, затворени са училища и администрация чак до Ню Йорк, Кънектикът и Масачузетс.