Сашка Васева, Барак Обама, мечки и кючекини дефилираха насред благоевградския център

Американският президент Барак Обама дефилира гордо на пл. „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Той бе един от стотиците персонажи, пресъздадени на Шестия общински фестивал на маскарадните игри в областния център на Пиринско

Тазгодишното издание на кукерските игри бе открито днес от зам.-кмета Валери Смиленов. Финансираният от община Благоевград маскарад събра над 1500 участници, а хиляди се стекоха на площада, за да наблюдават отблизо зрелищния спектакъл. Най-малкият участник в кукерските игри бе едва на 7 месеца, а най-възрастният – на 83 години.

Всички групи имаха по 15 минути, за да представят оригиналните си маскарадни игри, като всяка от тях бе подбрала и тематичен музикален аранжимент. Причудливи същества и приказни герои оживяха на централния площад в областния център на Пиринско. Мечкари и мечки, булки и младоженци, нагиздени моми и напети ергени, похотливи свещеници и подпийнали бабушкери дефилираха пред любопитните погледи на хилядите благоевградчани, стекли се по улици и площади. Не липсваха и иновационни решения в представянето на групите – селскостопанска техника, домашни животни, автомобили, подвижни лекарски кабинети и тъкачни станове. Изобщо стълпотворение от образи, населяващи фолклора, митовете и реалността, се изсипа на площада, за да изгони лошото, да осмее пошлото и да възроди доброто в живота.

Кукерските групи от „Грамада”, „Плаж махала”, „Предел махала”, квартал „Струмско”, селата Лешко, Изгрев, Падеш, Покровник и Зелен дол се съревноваваха в общо 9 категории. Наградата за „Придържане към традициите“ спечелиха кукерите от село Лешко. Журито присъди отличието за „Масовост“ на групата от “I квартал“, а за „Иновации“ на „Плаж махала“. Награда за „Най-добра маска и костюм“ получиха бабугерите от III квартал, а грамота за „Артистичност“ бе присъдена на сурвакарите от квартал „Грамада“. Призът за „Най-добра композиция“ отиде в квартал „Струмско“, а „Най-добрата мечкарска група“, според журито, бе тази от село „Изгрев“. Наградата за „Най-артистични старци“ спечелиха кукерите от Падеш, а „Най-колоритната младоженска двойка“ бе тази от II квартал. Грамотите на участниците бяха връчени от Валери Смиленов, който изтъкна, че съхраняването на изконните български традиции е жизненоважно за запазването на културната ни идентичност, както на национално, така и на регионално ниво.

Наградените участници и групи бяха определени от жури  с председател фолклориста проф. д-р Костадин Динчев и членове етнографът от Регионален исторически музей Румяна Хаджиева и директорът на Общинската художествена галерия Иван Милушев. Сред гостите на маскарада бе и зам.-кметът на община Благоевград инж. Стоян Благоев.