Гълфстрийм предизвиква ледена епоха?

Коментаторите смятат, че аномалиите се дължат основно на нарушения цикъл на атлантическото течение Гълфстрийм и на топящите се ледници в Антарктида

Сериозни симптоми за настъпване на нова ледникова епоха стряскат човечеството в първите дни на новата година, пише британския "Дейли мейл". Основното притеснение е заради адската температурни аномалия, споходила човечеството в началото на януари - амплитуда от 100 градуса по скалата на плюса и минуса. В момента американските щати Минесота и Уисконсин мразуват на минус 50, докато в Рио де Жанейро се пържат в кошмарните плюс 50 градуса. Заради влагата те се усещат като плюс 55, съобщават местни метеоролози.

В петък в Торонто, Канада, също беше отчетен абсолютен рекорд – термометрите показаха минус 34 градуса по Целзий. Това е най-ниската температура за този ден на годината в цялата история на метеорологичната служба на страната. Жителите на канадските градове са принудени да тръгват за работа поне час по-рано от обикновено.

Студеното време, обилният снеговалеж и заледените пътища са истинско предизвикателство за местните власти. Общински служители в Торонто патрулират по улиците на града и убеждават бездомните хора да се възползват от обществените приюти.

Във Великобритания пък бяха споходени от най-опустошителните ураганни бури от 25 години насам. Жертвите са вече 19, като пикът на циклона тепърва предстои.