Новата инсталация на рафинерията готова до края на годината

Парите

06-01-2014, 06:11

Снимка:

lukoil.bg

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Бургас объркаха оборудване за рафинерия с реактивен реактор

Очаква се през 2015-а да започнат тестовете на съоръжението

"Лукойл Нефтохим Бургас" е получил кредитна линия в размер на 420 млн. евро, или 576 млн. долара, от няколко европейски банки.

Това беше съобщено от Италианската експортно кредитна агенция (SACE) и от международните информационни агенции.

Кредитът е за модернизацията на рафинерията посредством изграждане на инсталация за хидрокрекинг на гудрон, която трябва да повиши ефективността на производството на горива в Бургас. Проектът е на стойност 1.48 млрд. долара и беше започнат през 2012 г. Съоръжението трябва да бъде завършено до края на 2014 г. а през 2015 г. да започнат тестовете.
Строителството на инсталацията се извършва от италианското подразделение на базираната във Франция инженерингова компания Technip. Договорът между рафинерията и компанията беше подписан през януари 2012 г. Дружеството има опит с проекти във Виетнам,  Саудитска Арабия, Алжир. В Бургас тя се занимава с инженерните дейности, доставката на оборудването, строителството. Частите (помпи, пещи, компресори и т.н.) се доставят от различни производители на конкурсен принцип.
Проектът върви по график, като до края на годината инсталацията трябва да е в механична готовност (т.е. да завърши строителството). През 2015 г. трябва да започнат тестовете на съоръжението.
Символичната първа копка по проекта за изграждане на инсталацията за хидрокрекинг на гудрон беше направена в края на май 2012 г. Целта на новото съоръжение е рафинерията да може да преработва най-тежката фракция на петрола (гудрона) при по-висока температура и по-голямо налягане, като това ще повиши ефективността на рафинерията.

Ако сега от 100 тона петрол рафинерията извлича 65 тона горива като бензин и дизел, след изграждането на инсталацията делът на бензина и дизела ще нарасне на 90 тона от 100 тона петрол. /Източник: Капитал