В Созопол очакват над 100 ергени да спасяват кръста

Новините

06-01-2014, 09:42

Снимка:

община Созопол

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Созопол със своя болница до края на 2014-а

Рекордният брой участници е заради необичайно топлото време

За поредна година смелчаци и куражлии ще премерят сили в традиционния ритуал по спасяване на Светия кръст от студените морски води по повод големия християнски празник Йордановден /Богоявление/.


По традиция в Созопол участниците в ритуала са ергени. Очакванията на организаторите от община Созопол е за рекорден брой участници поради големия интерес към празника и сравнително топлото време. Докато миналата година в ритуала взеха участие 50 души, то тази година се очакват двойно повече участници. Общината е осигурила награден фонд за всички желаещи да участват в ритуала. Късметлията, който извади кръста ще получи 100 лв. награда, вторият, който намери другата половина от кръста ще получи 80 лв. , а всеки един участник ще получи 40 лв. , осигурени от община Созопол.

Честванията за Йордановден  ще започнат в 8.30 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Георги Победоносец”. В 10.30 ч. започва литийното шествие за спасяване на Светия кръст . От 11.00 ч. е началото на традиционния ритуал, като участниците в него ще бъдат благословени от отец Иван.

Смелчаците, които желаят да вземат участие в надпреварата , трябва да имат навършени 16 години. Записване ще се извършва и на 6 януари, понеделник  от 08.00  часа на централния плаж срещу представяне на лична карта. На място ще им бъде извършен медицински преглед .