Теодосий, който извади кръста: Скачам за първи път

Животът

06-01-2014, 13:43

Снимка:

Burgasutre.bg

Автор:

Екип на Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

53-ма юнаци и едно момиче се хвърлиха за кръста, 17-годишен плувец го извади

Как посрещнаха Богоявление в Бургаско - вижте тук!

17-годишният възпитаник на Спортното училище Теодосий Чернев, който извади тази година Богоявленския кръст в Бургас, за първи път участва в традиционния ритуал.

Веднага след като излезе от водата, Теодосий пожела здраве на всички българи и сподели, че се надява спасяването на кръста да му донесе късмет през цялата година.

СНИМКИ ВИЖ ТУК

Единадесетокласникът, който тренира плуване, допълни, че най-вероятно ще кандидатства в Националната спортна академия след като завърши средното си образование в Бургас. 

В тазгодишния сравнително топъл 6 февруари общо 54 души участваха в ритуала. Най-възрастният бе на 61 години, а най-младият - на 16.

Сред смелчаците имаше и една-единствена дама, която се предстраши да скочи в морето - Възкресия Георгиева. Тя учи в Руската гимназия и пожела здраве и щастие на всички именници. "Кой каквото може, това хваща", пошегува се един от участниците, който не успя пръв да стигне до кръста, но излезе от морето с жива риба в ръка. 

Треньор по плуване извади кръста в Созопол 

Над 40 млади мъже участваха в ритуала по изваждане на кръста на Богоявление в Созопол. Смелчаците бяха благословени от отец Иван и отец Димитър и се хвърлиха в бурните води на созополското море, за да спасят Светия кръст. Най- бърз сред плувците се оказа 27 годишният Калоян Николов от Созопол. Калоян е завършил специалност „плуване” в НСА и участва за втора година в богоявленския ритуал. Той стигна пръв до кръста и по традиция позната само в Созопол, разчупи кръста на две и хвърли второто парче още по навътре в морето. Под окуражителните възгласи на стотиците жители на Созопол, дошли на брега на морето и второто парче бе намерено. Късметлията е 18 годишният Димо Чавдаров от Созопол. Кръстът бе сглобен и всички участници в спасяването му поставиха началото на нова традиция в Созопол като поведоха хора сред вълните.

В Царево кръста за трета поредна година спасява Атанас Екшиев

6 смелчаци скочиха в студените води на пристанището в Царево с надеждата да хванат Богоявленския кръст. Победител в оспорваната битка, за трета поредна година, стана Атанас Калинов Екшиев. Кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев лично поздрави победителя. 21 годишният студент в УНСС – София получи и 100 лева награда от кмета.В кв.Василико в Царево, измежду 4 желаещи, Светия кръст спаси 18 годишният Деан Димитров Кюмюрджиев. Той също получи парична награда от кмета на общината.

Кметът на Ахтопол сред мераклиите за спасяването на кръста от ледените води

В Ахтопол, след празничната църковна служба, литийното шествие  се отправи към пристанището за спасяването на кръста. Свещеникът хвърли Светия кръст във водата, а  4-ма млади мъже, между които и кметът на гр.Ахтопол инж.Атанас Желязков, скочиха във студените води да го извадят. Тази година щастливецът, който извади кръста е Лъчезар Попов. На излизане от ледената вода той бе поздравен  и от кмета, който му пожела да бъде здрав и годината да бъде по-успешна за всички. Свещеник Йордан подари на тези които се осмелиха да скочат - икони

Борис Георгиев за втори път извади кръста в Приморско 

За втора поредна година Борис Георгиев успя да извади Светия кръст в Приморско. Общо 6 души бяха мераклиите да участват в ритуала. Въпреки ниските януарски температури, на пристанището в Приморско се стекоха стотици желаещи.

В Поморие спасяваха кръста на две места

В Поморие, Светият кръст беше хвърлен на две места в града. В центъра, най-бърз беше помориецът Иван Хъшев, на 36 години сред още 12 смелчаци. В квартал „Свети Георги” надпреварата беше между 10 смели мъже, а пръв Светия кръст извади 25- годишният Даниел Илиев. Той е роден в гр. Лом, но от няколко години работи като спасител на плажа в Поморие и засега намеренията му са да остане да живее в града.

20-годишния Росен Илиев пръв стигна до кръста в Ахелой

В гр. Ахелой мераклиите да спасят кръста бяха общо 11. Най-бърз сред тях беше Росен Илиев, на 20 години от Ахелой. Хубавото време в празничния ден събра поморийци и гости на града, които придружиха литийните шествия от храмовете в Поморие и Ахелой, където бяха отслужени празнични литургии,  до морето. Кметът на община Поморие Иван Алексиев награди за смелостта всички участници, скочили в студените води на януарското море.

8 смелчаци скочиха в ледените води край Свети Влас

23-годишния Динко Ганчев от Свети Влас извади Светия кръст от морето в курортния град. Минути след като излезе от водата с реликвата в ръка, Динко сподели, че за втори път пробва късмета си. След като получи благословията на отец Димитър, спасителят на кръста пожела на всички здраве и късмет. Той заедно с още 8 мъже участваха в ритуала на Богоявление, който всяка година се провежда на централния плаж в Свети Влас. В 10,00 часа тази сутрин, когато мъжете скочиха в морето температурата на въздуха бе 9 градуса, а на водата 5. Кметът на града Иван Николов пожела на смелчаците и на събралите се здраве и благоденствие. Всички участници получиха парични награди.