До седмица обявяват грипна епидемия

Животът

06-01-2014, 16:55

Снимка:

lechitel.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

У нас циркулират вируси с упорита кашлица за по 2-4 седмици, а други са с диария

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че най-вероятно до седмица в страната ще бъде обявена грипна епидемия. Индикация за това са дългите опашки пред лекарските кабинети и в аптеките. По думите на Кунчев, цитиран от TV7 и в. “Труд”.

“Има повишено търсене на медицинска помощ и при личните лекари, и в болниците, особено в детските отделения”, призна главният здравен инспектор.

Д-р Кунчев обаче обясни, че по празниците статистиката не е особено точна, тъй като хората не ходят на лекар. По думите му обикновено епидемията връхлита страната ни в средата на януари.

От две седмици в Сърбия има много болни от вирус, като в интернет пространството има слухове и за смъртни случаи. Д-р Кунчев обаче успокои, че за сръбски вирус убиец не може да се говори, тъй като грипът мутира и щамовете му се изменят с всяка изминала година.

Симптомите, при които трябва да потърсите лекарска помощ, са обща отпадналост, повишаване на температурата и главоболие.

В момента у нас циркулират много вируси, някои от които са съпътствани с упорита кашлица за по 2-4 седмици, а други (те са застигнали 20-30% от заболелите) са с диария, предаде Дарик радио. Има и немалко случаи на грип.

“Много важно е, ако сте с грип, да не го подценявате и да не продължавате да ходите на работа в следващите 1-2 дни, в които все още имате малко сили”, посъветва д-р Кунчев.

Той посъветва заболелите да си стоят у дома, в добре затоплени стаи, но и хубаво проветрени. Да пият чай и топли течности. Срещу грипа има два медикамента, които може да си купите обаче с рецепта, предаде Dir.bg.

“Добре е те да се поемат още в първия ден на болестта, най-късно до 48-ия час, тъй като тогава ефектът им е поразителен. След този период той намалява”, посочи Кунчев.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"