Близо 12 000 заралии ще почерпят за име на Ивановден

На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител. Празникът се нарича още и Ивановден.

В Стара Загора 11 990 души носят имената Иван, Ивана, Иванка, Иванина, Ивона, Ванина, Йоан, Йоана, Ваня, Ваньо, Яна, Янка, Йовко, Йовка, Йовчо, Иво, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Калоян, Жан, Жана и Жанка.
По данни на Дирекция „Гражданско състояние” най-много – 5 178, са празнуващите с име Иван, 1 974 дами носят името Иванка, следващите по многочисленост са с името Янка - 713, веднага след тях са именниците - Ваня – 708 и Ивайло – 600. На Ивановден празнуват и кръстените с име Йовка – 345 и Калоян – 327. Името на светеца Йоан носят 68 души.
Най-слабо популярно в старозагорско е името  Йото– носят го само двама души.
Свети Йоан Кръстител е един от най-почитаните светци от българската православна църква. Той е последният старозаветен пророк, наречен още Предтеча, защото предсказал идването на Исус Христос на земята и подготвял хората за него.
Българската традиция свързва Ивановден с очистителната и чудодейна сила на водата. Така наречените „мръсни дни” са свършили и хората поглеждат напред в бъдещето с надежда за здраве и по-добър живот. На този ден по стар български обичай всички булки и младоженци, които са се оженили през зимата до Ивановден, се къпят за здраве и щастлив живот, а за здраве и хубост се къпят малки и големи. В този ден младоженците гостуват на кумовете, като носят кравай, месо, вино и луканка. Трапезата е много богата и на нея присъстват пълнено бутче, кисело зеле, печена луканка и сушени плодове.
Според вярванията, ако на Ивановден няма лед и мраз, през лятото ще има болести по хората и добитъка.