"Севилският бръснар" за деца в старозагорската опера

Стара Загора Лайф

07-01-2014, 09:00

Снимка:

Държавна опера-Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Млади дарования с концерт в Операта

Убедени сме, че да се ходи на опера е модерно и допълва стила на съвременния човек. Искаме нашите деца,утрешните млади хора в България, да мислят и живеят красиво. Да имат богата култура и емоционален заряд, който да ги мотивира да създават нови реалности, цветни и различни!

С огромно съжаление констатираме, че децата ни днес нямат усет и култура за стойностната класическа музика-казват от Държавна опера Стара Загора. Затова създадохме Проект за детски спектакъл „Севилският бръснар“ по пиесата на Пиер дьо Бомарше и музика на Джоакино Росини.
Спектакълът е предназначен за деца на възраст между 7 и 15 години. Под формата на игра, заедно със самите певци-актьори, поднесените избрани популярни музикални номера, които следват сюжета на произведението, сред красив декор и увличащи разкази, в рамките на около 50 мин, децата ще преживеят чудото, наречено „опера“!
Режисьор на спектакъла е младият ни колега Славчо Николов (завършил режисура в НБУ през 2012 год), художник на декора – Александър Гьошев, преподавател по „Илюстрации“ в АМТИИ, Пловдив, хореограф – Ромина Славова (балерина в Старозагорска опера, магистър по балетна педагогика в АМТИИ, Пловдив). Музикалните номера са подбрани, заедно с диригента Здравко Лазаров.
Някои изследователи твърдят, че Росини е написал „Севилският бръснар“ за 12 дни! Дали операта е композирана за 12 или 20 дни, не е толкова важно.

Важното е, че е създаден един истински бисер на музикалната литература. Операта „Севилският бръснар“ е едно от най-жизнерадостните, най-веселите и най-привлекателни оперни произведения в цялата оперна литература. Една поредица от бляскави и неповторими музикални номера. Малко са оперите, в които има толкова много любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли. Не може да се каже дали арията на Фигаро или самият Фигаро е по-любим на слушателите.
Може би много родители ще останат изненадани, че ТЯХНОТО дете си тананика Арията на клеветата. А ако разберат, че Фигаро е Иван Кабамитов, Граф Алмавива –Ивайло Йовчев и Марк Фаулър, Розина – Яница Нешева, Доктор Бартоло – Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Петър Янкулов и Ивайло Джуров? На децата ще им бъде интересно да попаднат в Севиля през 18 век, да станат част от една заплетена любовна история, която въпреки всички препятствия – завършва щастливо!
Веселият и забавен разказ на спектакъла е украсен от изящната игра на част от балета на Старозагорска опера – Петя Вънева и Яна Кафалиева представят ролята на Берта, Ивелин Христакиев е Евел, а Александър Желев – Лаженест.
По време на цялото действие с вас ще бъде и пианистката Мануела Манолова, която съвсем по френски може да наречете „Човекът-оркестър“. И диригент!

Мястото: Държавна опера-Стара Загора
Денят: 9 януари (четвъртък)
Часът: 10,30ч.