Българка е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония

Албена Данаилова издържа успешно 5-годишен пробен период и е назначена официално за концертмайстор на световноизвестния оркестър

Българката Албена Данаилова е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония, известна предимно с мъжкия си състав. Тя си спечели правото да е първа цигулка на прочутия оркестър, след като в началото на януари 2014 година издържа пробния период и вече е на постоянно място на този пост, съобщава сайтът на българите в Австрия bgmedia.at. 

Албена Данаилова израства в семейство на професионални музиканти. Нейни родители са пианистката Виолета Попова и цигулковият педагог Боян Данаилов. Обучението й в България преминава в двете основни институции – Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” при преподавателите Нели Желева и проф. Дора Иванова. Продължава усъвършенстването си в Германия, във Висшето музикално училище в Росток при проф. Петру Мунтеану. Цигуларката е лауреат от редица конкурси в България и чужбина. Има богат опит като водач на оркестрите на Баварската държавна опера в Мюнхен и на Лондонската филхармония. 

Албена Данаилова прикова вниманието към себе си преди пет години, когато след конкурс спечели престижното място концертмайстор на Виенската филхармония. Така се превърна в първата жена, заемаща този пост в прочутия оркестър.

Албена Данаилова е поредният млад български музикант, който с таланта и професионализма си застава на ръководна позиция в престижен европейски състав. Професионалните й ангажименти я срещат с музиканти и диригенти като Сейджи Озава, Даниел Баренбойм и Лорин Маазел. Това е повод за голяма гордост и размисъл за възможностите за развитие на българските музиканти извън пределите на родината ни.

Цигуларката е от изпълнителите, които продължават да поддържат силна връзката с българската публика. Всяка година имаме удоволствието да присъстваме на нейни концерти като солист или камерен изпълнител. 

„Детството ме направи човекът, който съм - споделя в интервю за Жената днес Албена. - Благодарна съм на родителите ми, че така добре се е получило! Ако един ден те си тръгнат преди мен, ще бъдат спокойни, че аз съм един пълноценен човек. Дадоха ми свобода, огромна обич и сигурност”, споделя Албена. И добавя: „Целенасочеността и концентрацията са мои качества. Колкото до недостатъците, водещи са липсата на време и неточната ми преценка за хората. Подвеждам се често и се лъжа в някого. Но хубавото в това е, че накаря разбирам, че съм се подвела в мой плюс. Концентрирам се в този мой слаб пункт.”
Мечтата на Първата цигулка на Виенската филхармония е да няма никога гладно дете по света. А в личен план – „мечтая да лекувам с музиката си там, където нито един лекар не може.”
За мен Албена е ракета-носител на младежките усилия, пориви, познания и талант. Тя е вдъхновител и доказателство за това, че смелостта, дарбата и работата върху себе си, съчетани с дълбоки мечти, правят творец и създават красота."