Община Балчик иска цялата собственост върху Дамбата до "Албена"

Мисия Добрич

07-01-2014, 10:04

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

От Белия град имат идея за реализация на инвестиционен проект

Община Балчик започва процедура за придобиване на собствеността върху цялото брегоукрепително съоръжение Дамбата между морския град и курорта "Албена", за да може да реализира инвестиционен проект, съобщи кметът Николай Ангелов, цитиран от БТА.

По думите му около 15 000 000-20 000 000 лева трябва да бъдат инвестирани в 3-километров участък - собственост на държавата, който преди няколко години бе разрушен от високи приливни води на морето и от свлачище.

Общината притежава сега от крайбрежната алея петкилометрова отсечка, която е в границите на града, поясни кметът. В този район вече е укрепен участък с финансов ресурс от 960 000 лева по общински проект за защита на морския бряг от абразия и ерозия. Обновена е настилката и са ремонтирани две буни.

Участъкът - собственост на държавата, който е непосредствено до черноморския комплекс, се нуждае не просто от ремонт, а от реконструкция. Дамбата трябва да бъде "изтеглена" на петдесет-сто метра навътре от брега, за да бъде ефективна защитата, коментира кметът на Балчик. По думите му общината ще търси финансиране от новия фонд за растеж от 500 000 000 лева и очаква ремонтът на участъка да започне още през тази година.