Без месо с перушина в магазините

Мисия Пловдив

07-01-2014, 11:53

Снимка:

интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

По празниците не са открити големи нарушения в супермаркети и цехове

Агенцията по безопасност на храните в Пловдив приключи с извънредните проверки в хранителни магазини и предприятия.

„След края на акцията по празниците можем да обобщим, че не са констатирани фрапиращи нарушения на търговци в Пловдив и областта”, каза за Plovdivutre.bg д-р Иван Шиков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Той съобщи, че не са открити груби нередности в документацията на супермаркетите и предприятията за обработка и производство на хранителни стоки. Няма продукти с изтекъл срок на годност, както по време на коледните празници, така и през първите дни на новата година.

„Най-честите нарушения са несъответствие по отношение на качеството и състава изписан на етикета на стоките”, каза д-р Шиков.

В празничните дни не са получавани повече оплаквания от недоволни граждани. "Сигналите са периодични и еднотипни", допълва той. Едни от най-честите нарушения според пловдивчани са несъответствие по отношение етикет – продукт. Намирали са пера, перушина, игла на шприц, както и други подобни "предмети" в различни месни и хлебни изделия, но не около празниците. Недоволството на един гражданин пък е било заради бучки в хляб, закупен от магазина. След проведена проверка по случая е констатирано, че няма проблем в състава на изделието, а в неговата термична обработка.

На 9 януари ще бъде изготвен доклад с подробна констатация за нарушенията в търговската мрежа.

Агенцията по храните публикува на сайта си мобилните телефони на дежурните инспектори, за да може да се реагира възможно най-бързо в случаи на недобросъвестни практики от  търговци и производители на храни.