Живко Тодоров: Правим уникален парк от 90 дка за спорт и атракции

Мисия

07-01-2014, 13:31

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Много големи проекти на сериозна стойност ще трябва да бъдат завършени през тази година.

Те са от ключово значение за развитието на общината. Между тях е проектът за депото за отпадъци на стойност 52 млн.лева, проектът за канализация, който пък е за 40 млн. лева. Имаме и транспортен проект, който стартира с реално изпълнение в началото на 2014 г. В него влиза доставката на нови тролейбуси, но също и нова телематика и контактна мрежа, ремонт на токоизправителни станции – това е един много мащабен проект. Всички проекти са на стойност около 120 млн. лева, което означава, че ще има много предизвикателства.
В общината имаме гъвкаво управление на финансите, защото трябва да се правят плащания по тези проекти и е много важно да бъдат добре балансирани. Интегрираният план за възстановяване и градско развитие, който е насочен към следващия програмен период, вече е готов. На негова база имаме и конкретни проекти. В момента тече процедура за проектиране за 1,5 млн. лева.

Средствата са по проект на Министерството на регионалното развитие. Така вече ще имаме готови за изпълнение проекти, с цена. С тях ще кандидатстваме през следващия програмен период.
Един от проектите, който ще проеобрази града, е парк с място за атракции и спорт. В него ще има спортна зала и различни игрища. Теренът е близо 90 дка, бившите артилерийски казарми, които са почти в центъра на града. Очакваме Министерството на отбраната да ни ги прехвърли, защото е логично те да са общинска собственост и да се превърнат в парк. Аз не знам на друго място в България през последните десетилетия да е направен толкова голям, изцяло нов парк. Това е уникален проект.
Дано през 2014 година да има повече стабилност, защото определено хората ще търсят това. Бизнесът също се нуждае от това. Надявам се догодина да има по-голяма заетост и по-големи доходи, а каквото зависи от нас, ще положим всички усилия за постигане на тези цели.