Вижте най-мръсната река в света (видео)

В Индонезия, на остров Ява се намира река Цитарум

Преди тя е била течаща река, от която рибари са изкарвали прехраната си. От нея са се напоявали множество оризови полета.

Към днешна дата р.Цитарум е една истинска екологична катастрофа. Тя съдържа тонове битови отпадъци. Повърхността на реката е така гъсто замърсена, че рибарска лодка трудно си проправя път по повърхността.
Сега никой не лови риба от нея. Хората влизат с лодки в нея и събират отпадъци, който после продават. Обикновено боклукът, който се продава е от типа на гумени ръкавици, пластмасови бутилки, крака на маси и много други неща.

От такива неща сега печелят бивши рибари, който припечелват едва по около 1-2 лири на седмица. Тези хора сега ежедневно са изложени на риск да хванат някаква болест.
Замърсеният участък на реката е дълъг около 200 мили, а по бреговете му има повече от 500 фабрики. Много от тях произвеждат текстилни продукти, които изискват химическа обработка, а отпадъците хвърлят в реката. В тази част не съществува възможност за обработването на боклука.

Там няма и такова нещо като тоалетна. Всички изпражнения просто се изливат в реката.

Цялата тази мръсотия се влива в оризовите полета, а местните деца дори се къпят в токсичната вода.

Представете си само колко много семейства използват водата от реката за пиене, готвене и къпане, така те рискуват най-скъпото си- тяхното здраве.
Скоро реката ще бъде задръстена толкова много, че най-голямата водноелектрическа централа в Западна Ява, няма да може да работи както се очаква. Ако това се случи, цялата област ще потъне в пълен мрак.

Спасение за реката може да има само, ако потока на химически отпадъци най-накрая спре. Едва след това реката отново ще стане жива и ще започне отново да диша.