Йорданка Фандъкова: До средата на годината 8 нови детски градини ще бъдат завършени

Мисия София

07-01-2014, 16:19

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови 3 естакади ще се изграждат в София през тази година

Гъста мъгла обхвана София

Бой Джордж идва в София

Вдигат паметник на цар Самуил в София

Йорданка Фандъкова поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев

Фандъкова: На Витоша има място за ски туризъм. Важното са правилата и контролът

Йорданка Фандъкова: Обработката при първия снеговалеж е започнала след 2.00 часа

Йорданка Фандъкова: Призовавам протестиращите граждани да не се поддават на провокации

Пуснаха извънредни автобуси за връщане в София

Намериха обесен мъж в столицата

Водосвет за Йордановден в столицата

Новите трамваи в столицата са вече факт

5 вилни зони в столицата останаха без вода

Пребили две жени на последната спирка на автобус 76 в столицата

Водосвет на бойните флагове и знамената-светини на Българската армия в София

Към момента три детски градини са завършени, очаква се до средата на годината още 8 да бъдат готови да приемат деца

Други 6 сгради на детски градини ще продължат да се изграждат, а до края на годината се предвижда да започне преустройството на две нови детски градини.

Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на изпълнението на нова детска градина в кв."Горубляне", район "Младост" в присъствието на заместник-кметът по «Инвестиции и строителство» Ирина Савина, кмета на район "Младост" Цвета Авджиева.


От вчера една от двете детски градини, финансирани от Световна банка започна да приема деца, другата предстои да приема.


В район „Младост”, където беше един от районите с най-големия недостиг, са направени сериозни инвестиции. През последните пет години седем нови детски градини са изпълнени и около 700 деца са записани допълнително само в район „Младост”.


През тази година ще започне преустройството и реконструкцията на детска градина, в която досега се помещаваше частно училище.


Остана още един терен, за който сме заложили отчуждаване в „Младост” 4.  Новата детска градина ОДЗ №123 кв.”Горубляне” ще бъде с 10 групи. Проектът предвижда запазване и преустройство на съществуваща сграда на детската градина и разширение разположено в северната част на терена. Предвидена е топла връзка между съществуващата сграда и новопроектираната част.


Новата сграда разполага с два надземни етажа и сутерен, свързани със стълбищни клетки. В съществуващата част на детската градина ще се разполагат две яслени групи, които заемат четирите помещения на детската градина, като е предвидено обновяване на базата и решение според действащите нормативи.


В новата сграда са осигурени два входа – по един за всеки четири групи. Връзката с втория етаж на градинските групи е решена с две самостоятелни стълбища към разположения към северната страна комуникационен коридор. Предвидено е и асансьорна уредба, външни рампи, осигуряващи достъпността до сградата. Има предвидена и подемна платформа, разположена в комбинация с едно от стълбищата, което дава възможност за подаването на храна към детските групи на втория етаж.


Съществуващият административен блок се запазва и се разширява с лекарски кабинет, изолационно помещение и склад. Лекарският кабинет е със самостоятелен санитарен възел и самостоятелен вход. Предвиден е басейн и физкултурно – музикален салон. Кухненският блок се разполага на първия етаж. В сутерена са разположени пералня, котелно и други обслужващи помещения.


В свободната част на двора се разполагат площадки за спорт и игра (общо 8 броя). Оформят се няколко паркоместа за обслужващия персонал и площадка за съдове за отпадъци. Теренът ще се огради с нова ограда.