Лекарства от кухнята

Някои продукти могат да са от съществена полза за здравето

Дали ще ги включите в ежедневното меню, или ще ги използвате, когато някоя болежка се обади, някои продукти от кухнята могат да са от съществена полза за вашето здраве. Вижте как:

Лекарства от кухнята
Анасон – задължително дръжте в кухненския шкаф малко от ароматната подправка, защото чаят от нея може да се използва при проблеми с жлъчката. Има ефект и при кашлица заради отхрачващо действие. Освен това анасонът се използва и като лекарство при колики и стомашни болки.

Боб – в умерени количества малките бобчета могат да бъдат полезни за вашето здраве. Доверете се на бабините рецепти, като използвате печено бобено семе, стрито на прах, с което да поръсвате кожни екземи. Действа като лекарство при възпаление на пикучния мехур и бъбреците и като профилактично средство срещу артрит и ревматизъм.

Грах – често включван в диети с лечебни цели благодарение на количеството антиоксиданти, които съдържа. Като лекарство се използва при лечение на сърдечно-съдови проблеми.

Джоджен – отлично средство за подобряване функциите на храносмилателната система. Действа като лекарство при газове, подут корем и запек. Препоръчва се и за прогонване на умората.

Мащерка – лечебните сили на мащерката за известни още от миналото. Днес подправката работи като лекарство при бронхит и остра кашлица, лекува проблеми на дихателните пътища. Освен това чаят от мащерка има антибактериално и антивирусно действие.

Мента – едно от най-използваните лекарство от кухненската аптечка. Няколко листа помагат при мускулни спазми, чувствителен стомах, главоболие и зъбобол. Пийте профилактично чай от мента, за да се предпазите от бактериални и вирусни инфекции.

Соя – често пренебрегвана, соята е не само вкусна добавка към менюто ви, но и ефикасно лекарство срещу висок холестерол и атеросклероза. Използва се и за подобряване на плътността на костите.

Сусамово масло – по-рядко срещан продукт в кухненския шкаф, но пък ако разполагате с него, може да го прилагате при лечение на анемия, запек, болки в ушите и като мехлем при изгаряния. Препоръчва се и при двойки с репродуктивни проблеми.

Добави описание

Тиквени семки – полезните ядки са изпитано лекарство за предотвратяване на стомашно-чревни проблеми. Препоръчват се като полезна храна за мозъка, която стимулира неговите функции. Олиото от тиквени семки пък действа при проблеми с жлъчката и облекчава болките при цистит.

Хрян – специфичните му вкус и аромат не допадат на всеки, но бъдете сигурни, че настъргания хрян има способността да наламява отоци, а компресите помагат при болки в ставите. Ако хапвате по-често хрян, ще предотвратите също появата на кариес.

Черен пипер – задължителна съставка за всяка кухня. Отлично лекарство при проблеми с чревния тракт, което има благоприятно действие върху функциите на храносмилателната система./rozali.com