Свищовци си правят задруга в Пловдив

Филибелийски чешити

09-01-2014, 09:23

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Интервю със Сашо Петков – директор на театър А’парт

Със Сашо Петков си говорим за създаването на Свищовско дружество - Пловдив. Такова вече има в столицата, второто ще бъде под Тепетата. Хора, свързани с крайдунавския град, ще се събират, ще обменят идеи, ще имат каузи и само добри намерения.

Г-н Петков, какво ще представлява Свищовско дружество – Пловдив?

Това ще е организация, която ще сплотява хората и ще популяризира духа на дунавския град. В дружеството ще се събрат свищовци и хора свързани с този град - било чрез роднини или пък завършили образованието си там. Целта ни ще бъде каузите и традициите на нашия малък възрожденски град да се запазят и развиват на местно ниво. Ще популяризираме родното си място и ще се поддържаме по-тясна връзка между хората, които го обичат. Ще помагаме за развитието му и по-близките връзки с Пловдив.

Откъде дойде идеята за създаването на тази организация?

Идеята не е нова. Тя зрее отдавна.  И естествено след като в София бе учреден такъв клуб да дойде ред и на Пловдив, тъй като тук също има голяма свищовска диаспора. Под Тепетата има много личности, родени край Дунава. С тяхна помощ създадохме инициативен комитет. В него се свързахме с доцент Юлия Николова от ПУ и други културни деятели, които са родом от Свищов. Отдавна се опитваме да се срещнем, да се съберем по различни поводи. Сега ще имаме и официални поводи за това.

Колко души застават зад вашата кауза? 

В организацията вече са се записали над 40 души, родени в Свищов, които в момента живеят в Пловдив. Има и мнозина, учили в тамошната търговска гимназия или в стопанската академия. Броят им, разбира се, може да е много по-голям, ние очакваме желаещите да се отзоват и да се включат към тази инициатива.

С какво ще се занимава дружеството?

Засега обмисляме няколко направления за дейността на клуба. Лобното място на Алеко Константинов, който е родом от Свищов, е в региона, недалеч от Пещера.  Аз обаче го посетих за първи път едва миналата година. Видях, че паметника на мястото на покушението се поддържа, имаше оставени цветя и венци. Този му вид обаче трябва да се запази, и мястото да се популяризираме като дестинация за културен туризъм. Също ще имаме инициативи относно подпомагане на читалището „Алеко Константинов” в Пловдив. Ние от театър А’парт сме играли много представления с тяхна подкрепа. Също ще спомогнем и за взаимното подпомагане на свищовци в Пловдив. Много нови инициативи ще дойдат от общуването и обмяната на идеи.

Кога ще се сформира официално вашата организация?

Насрочили сме основаването на клуба за първи март от 19 часа в културен център Тракарт. Неговият собственик Жорж Трак също е свързан със Свищов. Наскоро разбрахме, че съпругата му е от нашия край. Подготвили сме и устав. Документът ще е подобен на този на софийското дружество. Различното е, че при нас вероятно няма да има членски внос и структурата ще е доста по-свободна, за да може всеки желаещ да се включи. Вероятно ще опитаме да организираме някакви концерти на Свищовски банди в Пловдив и театрални постановки на трупи от крайдунавския град.

Какво е особеното на град Свищов?

Свищов е един европейски град от самото си начало. Поради мястото си като най-южна точка на Дунава и като голям пристанищен и търговски център, оттам са навлезли множество новости у нас - първото читалище, първия български хор, първото родно театрално представление. Над 100 са нещата, които сме дали на България. Това е един от най-големите дарителски градове. Там най-масово хората са отделяли от собствените си средства за развитието на българщината. С меценатство е създадено първото българско училище на Филип Сакилариевич, търговската гимназия и пр. Затова Свищов е наречен градът на дарителите. Там е и паметника дарителите – в центъра на града. Това е дух на щедрост и отворено европейско мислене.

Как могат да ви намерят хората?

Инициативата вече има и виртуално изражение. Във Фейсбук е създадена група на Свищовско дружество – Пловдив. Там се включват много хора, като броят им в момента е над 120 души. Мнозина се обаждат и по телефона. Наскоро ми се обади една госпожа, която е от Плевен. Тя каза, че е свързана със Свищов и мъжа й бил от там. Тя организирала нещо подобно на това дружество в началото на 90-те години в Плевен, а сега иск да се включи при нас. Обаждат се доста хора и искат да помагат за идеята. Всеки е добре дошъл.