Край на досадното миене на чинии

Животът

09-01-2014, 10:24

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Такова миене на чинии не сте виждали! (видео)

Изобретиха първите чинии, които се почистват сами

Почето представителки на така наречения слаб пол са категорични, че най-досадното сред домакинските задължения е миенето на чинии. В тази връзка дори съдомиялните машини не са достатъчно улеснение за по-суетните дами, които не искат да развалят маникюра си.

Ето го решението! Шведски дизайнери изобретиха първата чиния, която има способността да се почиства сама. Уникалният съд е направен от целулоза, върху която има суперхидрофобно покритие, което се мокри много трудно. От компанията обаче пазят строго секретно точната технология, по която е направена чинията. Категорични са обаче, че тя може да отблъсне всички замърсявания и течности, пише БГНЕС.

Вдъхновението на изобретателите дошло от способността на природата да се самопочиства. Затова повърхността на чинията прилича на тази на листата на лотоса, които се почистват сами веднага щом върху тях попадне вода или някаква мръсотия. Материалът е лек и мек, но може да се втвърди, като керамиката и издържа достатъчно дълго.

И макар че със сигурност много ще ни улесни, засега няма да имаме шанса да се сдобием с такъв модел, тъй като материалът е токсичен. Именно по тази причина фирмата още няма лиценз за употреба.