Бургаски математици с бронзови медали от Индонезия

Децата впечатлиха азиатските си домакини и с атрактивен български народен танц, за който получиха поредната купа

Бургаски математици спечелиха златни, сребърни и бронзови медали от два престижни форума

С три бронзови медала се завърнаха учениците от азиатското състезание  AITMO (Asia Intercities Teenager's Mathematics Olympiad) 2013.

То се проведе в индонезийския град Богор между 25 и 30 декември 2013 г. За медали се състезаваха 128 математици от 10 страни. Единствената европейска страна бе България, представена от два отбора – на математическите гимназии в Бургас и София. Децата впечатлиха азиатските си домакини и с атрактивен български народен танц, за който получиха поредната купа.

Заради изключително доброто представяне на българските ученици организаторите на състезанието са взели решение през 2015 г. то да бъде преименувано на ITMO (International Teenager's Mathematics Olympiad) и от азиатско да се превърне в интернационално математическо състезание.

През декември се проведе и двадесет и второто издание на Националния математически турнир "Иван Салабашев" за деца от 2-ри до 12-ти клас, в който Бургас беше представен от ученици във всички възрастови групи. На този турнир възпитаниците на бургаската математическа гимназия завоюваха един златен, два сребърни и един бронзов медал, четирима състезатели получиха грамоти за отлично представяне.