Римски пътища стават трасе за маратон

Животът

10-01-2014, 12:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 900 участници в Маратона на София

Трансграничен ултрамаратон България-Гърция стартира от Асеновград

Община Асеновград и Сдружение „Български Ултрамаратони” започнаха работа по най-големия спортен проект от този тип в България и на Балканите. Това е трансграничният ултрамаратон България-Гърция. Проектът все още е в работен вариант, провеждат се разговори с гръцката страна до края на месеца, и по-конкретно с Паранести, където се предвижда да бъде финалът. Трасето минава през още три български общини-Куклен, Чепеларе и Смолян. С тях също се водят преговори по организацията на състезанието. Основното финансиране ще се търси от спонсори, партньори и чрез евро проекти. Организаторите споделят, че отново ще разчитат основно на доброволци, които имат изключително голяма роля при провеждането на ултрамаратона.

Маратонът ще е с дължина 160 км с обща денивилация D+9000 м. Стартът ще бъде от центъра на Асеновград, ще премине през Асеновата крепост, вр. Баба, Бяла черква, с. Орехово, х. Персенк, Мезар гидик, Чудните мостове, Пампорово, с. Турян, с. Кошница, с. Арда, с. Речени, извор на р. Арда и к-с „Гераница” до 101-ва пирамида на граничната бразда. От там нататък се навлиза в гръцката част, където трасето все още се работи. Финалът е в Паранести. Организаторите от Сдружение „Български Ултрамаратони” смятат, че целият маршрут ще бъде изминат за най-много около 40 часа. Най-добрите може би ще успеят дори за 13 до 16 часа.

На не малко места по маршрута състезателите ще минат по древни римски пътища. Това ще бъде една от атракциите на състезанието, което доведе доц. Маджаров в екипа като експерт по римски пътища и Иван Дуков-директор на асеновградския музей.

Предстои още много работа по подготовката, организацията и преговорите с другите общини и Гърция. Организаторите са силно обнадеждени в успеха си и през 2015 година Асеновград да се превърне в основна точка на спортни и културни интереси. И докато едни се борят за културна столица на Европа, Асеновград скоро може да се нарече ултрамаратонската столица на Балканите.