Сигнал за пожар стресна пловдивчани (СНИМКИ)

Животът

10-01-2014, 13:31

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Две пожарни се отзоваха на адреса, огънят потушен бързо

Сигнал за пожар на улица „Данаил Николаев” 117 в Пловдив бе подаден около 11,30 часа днес. На място се отзоваха две коли на пожарната, пристигна и екип на полицията. За щастие огънят набързо бе потушен и след като бе направен оглед в апартамента и бе установено, че няма реална опасност за живущите в района, огнеборците си тръгнаха. Щетите не са големи, обгоряло е едно от леглата в апартамента.

Всяка година с настъпването на зимата се увеличава и рискът от възникване на пожари. Още в края на миналата година от пожарната предупредиха хората да внимават с отоплителните уреди. През изминалия отоплителен сезон в Пловдивска област са възникнали 55 пожара с причини, характерни за отоплителния сезон. Най-много от тях – 33, са причинени от неправилно ползване на отоплителни уреди, 11 - от строителна неизправност в комини, 5 - от техническа неизправност в отоплителни уреди и съоръжения и 2 – от късо съединение и др. При тези пожари са загинали трима и са пострадали шестнадесет души. Преобладаващи са пожарите в жилищни сгради.

При отопление с твърдо гориво трябва да се знае, че комините трябва да са почистени, а неизползваните дълго време може да са повредени - с наличие на пукнатини по тях, липсващи или повредени контролни вратички и розетки. Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрически инсталации. При използване на газови отоплителни уреди е необходимо да се спазват указанията на производителя, а бутилките да се зареждат само в специално устроените за целта пунктове