На 13-ти се откриват Яворовите януарски дни в Чирпан

Животът

10-01-2014, 14:24

Снимка:

javorovhouse.info

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Тази година огъня на Яворовата поезия ще запали поетесата Валентина Радинска.

За 46-ти пореден път на рождения ден на Пейо Яворов - 13 януари, в Чирпан ще се открият Яворови януарски дни 2014.През тази година празниците са посветени на 100 години от гибелта на поета и 136 години от рождението му.
Тържествената Яворова вечер започва със слово за Яворов, което ще прочете поетесата Валентина Радинска. Първата вечер ще завърши с концерт на група Оратница.
На следващия ден от 14.00 часа в къща-музей Яворов ще се открие кръгла маса на тема:"Яворов- 100 години безсмъртие" с участието на професорите Михаил Неделчев, Антония Велкова - Гайдарджиева и Елка Трайкова. В дискусията ще се включи и директорът на Националния литературен музей Катя Зографова, доц.Димитър Михайлов и Тодор Иванов -директор на чирпанския музей на поета . По късно ще бъде представен и вестникът "Памет за Лора".
В програмата  на честванията е включена и изложба "Майстори на акварела", която ще се открие в Художествена галерия "Георги Данчов".
В третия ден на Яворовите дни ще бъдат отчетени резултатите от конкурса „Недорисуван свят“, на Василия Стоилова, в състава на чието жури са Владо Кондарев и директорът на старозагорската художествена галерия Марин Добрев. Тогава ще се отчетат и резултатите от Националния конкурс  „И ти си в мене-ти, Родино моя", а наградите са осигурени от Община Чирпан и къща-музей „П. К. Яворов" . Яворовите дни ще приключат с премиера на документалния филм-носител на Златен Ритон за миналата година „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" с режисьор Костадин Бонев.
Подробната програма за Яворовите дни ще откриете на сайта на община Чирпан.