Ловци убиха вълк, глутница напада села край Пловдив

Животът

10-01-2014, 14:50

Снимка:

интернет

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Глутница вълци плаши пловдивско село

Мъже тръгват на лов за хищниците

Ловци и кметът на село Свежен кроят план за действие срещу глутницата вълци в района. Положението е стресиращо най-вече за местните жители. Те не смеят да се отдалечават от къщите си и гледат да се движат на групи, за да не станат плячка на изгладнелите хищници.

В съседното село Александрово вече е убит вълк, каза за Plovdivutre.bg Валентин Дойчинов, кметът на Свежен. Той допълни, че съвсем скоро голяма хайка ще тръгне на лов.

Тази седмица приключва ловния сезон, но по изключение ще бъде издадено разрешително за отсрелване в района. Директорът на Ловното стопанство ще определи дата за начало на акцията по спасяване на селото.

До момента вълците са изяли 30 крави и коне. Ако не се направи нещо по въпроса, ще нападат и разкъсват и други диви и домашни животни, категорични са местните хора. "Няма нови жертви през последните дни", успокои кметът.

Десетки мъже са готови да тръгнат по следите на хищниците, защото ако не бъдат убити сега, вълците до месец ще станат повече и ще нападат дори хората в домовете им.

Местните животновъди разказват, че глутницата е от 5-6 едри вълка. Вероятно наскоро са слезли от билото на Средна гора, за да търсят храна и се навъртат в покрайнините на село Свежен. Хищниците не прощават нито на дивеча в гората, нито на домашните животни в оборите. Територията, която обхождат, е с много голям периметър. Вълците са силни, хитри и много мобилни животни.

Преди около 15 години са слизали вълци около Свежен и тогава отново са изяли много животни. А преди шест-седем години ловци убили вълк край селото.

Ловни дружини, стопанство "Тракия", както и местни хора, ще се включат в акцията. Дойчинов каза, че очакват съдействие от съседни населени места  - Розовец, Бабек, Александрово, Домлян и други.