Осъдиха Диян Боксьора на пробация за побой над бургазлия, ударил сина му

Крими

10-01-2014, 15:15

Снимка:

Черноморски фар, архив

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Решението на съда подлежи на протест

Бургаският районен съд осъди Диян Гайтанов Боксьора на пробация, заради побой над 48-годишен бургазлия. Гайтанов налетя на мъжа през лятото на 2011 г. на паркинга пред болницата.

Той  е причинил средна телесна повреда на 48-годишен бургазлия, изразяваща се в счупване на долна челюст, довела до трайно затруднение на дъвченето и говоренето за срок от около месец и половина. Съдът му наложи наказание пробация, включващо три пробационни мерки – „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 2 години, „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за същия период и поправителен труд за срок от 2 години по местоработата на подсъдимия при месечна удръжка в полза на държавата в размер на 20% от трудовото му възнаграждение. Времето, през което изпълнява мярката, няма да бъде зачитано като трудов стаж.

При постановяване на присъдата, съдът поясни, че намира вината на Гайтанов за установена въз основа на събраните в досъдебното производство свидетелски показания пред съдия.

Съдебният състав посочи, че определяйки наложеното наказание е взел предвид наличието на изключително смекчаващо вината на подсъдимия обстоятелство – факта, че преди това пострадалият е нанесъл сериозен побой на детето на Гайтанов. По делото е изяснено, че момчето е стъпило на капака на паркиран автомобил, докато минавало с други деца край него. Пострадалият е нанесъл удари на детето, което е преживяло и силен стрес.

Това обстоятелство е дало основание на съда да приложи разпоредбата на Наказателния кодекс, че когато за повдигнатото обвинение не е предвиден минимален предел на наказанието лишаване от свобода, то може да бъде заменено с пробация.

Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Бургас в 15-дневен срок.