Раковски се оказа масон

Варна Лайф

10-01-2014, 16:35

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Доказателството е неизвестен досега ръкопис на революционера, открит от варненски колекционер

Творбата, озаглавена "Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина", е намерена от варненския адвокат Христо Раев.

Известният колекционер на антикварни книги за България намира ръкописа случайно сред църковни текстове. Направената експертиза в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" потвърждава неговата автентичност.

Авторът на "Горски пътник" развива тезата си, че масонът е "человек напълно освободен, зависещ само от съвестта си" и идеята на франкмасонството е "началото на един всемирен морал, приемлив за всички народности и при всички условия".

В ръкописа Раковски засяга социалното неравенство и ни призовава към хуманност, просвещение, истинност и справедливост. Както и на всеки друг герой от онова време, преследването на натрупване на богатство като самоцел му е противно.

Ролята на масонското движение като носител на прогрес в международен аспект вижда и определя като стриктно изолирана от религиозната и политическа дейност.
Друга немаловажна подробност е, че дефинира масона като търпим по отношение на мненията и действащ в съгласие с братята си.

От ръкописа струи идеализма на патриарха на Освободителното движение в България, станал причина да бъдат посети семената на вдъхновението в последователите му - Левски, Ботев и всички останали негови ученици.

На  14 януари – вторник, от 14.30 часа в зала „Одесос” на Археологическия музей за първи път ще бъде представено фототипното издание на ръкопис.