Конкурс за най-добре написано "Благодаря"

Мисия Пловдив

11-01-2014, 09:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

11 януари е празник на думата "Благодаря"

Ученици пишат добри есета

25 есета на пловдивски ученици ще се състезават в конкурс, посветен на 11 януари - Световния ден на думата „Благодаря”. Младежите са от 4 професионални гимназии в града – по електротехника, по механотехника, по хранителни технологии и по туризъм. Инициативата се провежда за първи път в града и е идея на Клуб „Млади лидери” към Национален алианс за работа с доброволци.

Есетата се набираха до 10-и януари, а условието за участие бе учениците да бъдат възпитаници на професионални гимназии от Пловдив. В рамките на един месец жури, съставено от пловдивски поети, членове на Клуб „Млади лидери” и журналисти ще прегледа творбите и ще прецени кои са трите най-добри есета. Амбицията на организаторите е конкурсът да стане ежегоден и да обхване първо повече училища от града и региона, а след това и от цялата страна. Те планират 10 от отличените есета да бъдат издадени в малка книжка с допълнителни коментари към тях от членовете на журито.

А ето и късче от мислите на един от авторите, която е едва 8-и клас: „Мога да кажа, че ако на света имаше една везна, която може да измерва тежестта на думите, ако сложехме на едната теглилка всички онези фалшиви „благодаря”, а на другата само едно истинско, фалшивите няма да натежат, защото са празни думи, безчувствени, а това едно малко, красиво, истинско „благодаря” ще наведе везната до земята, защото то е казано от сърце. Ако за тази вълшебна дума се плащаше, точно за това истинско, не изпросено, светло и топло „благодаря”, нямаше да стигнат всички пари на света, защото когато са ни го казали - ние сме го почувствали, а чувствата с пари не се купуват .”

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен