Търсят опасни дървета с 3D уред

Мисия Бургас

11-01-2014, 09:59

Снимка:

gotoburgas.com

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Махат над 100 стари дървета от парк "Изгрев"

Основното залесяване в центъра на Бургас е правено около 1950 година, което означава, че за повечето това е пределната им възраст

150 000 лв. ще отдели община Бургас през годината за профилактика на дърветата. Всеки един вид ще бъде обследван със специален 3D уред, който да покаже неговото състояние. 30 000 лв. пък ще се бъдат вложени в закупуването на томограф за изследването, предаде БГНЕС.

Това каза заместник-кметът по строителството Костадин Марков. Той допълни, че скоро ще започне и създаването на т.нар."зелен кадастър"– паспортизация на всички дървета в града.

"Страхувам се, че цифрите ще са убийствени", коментира Марков относно броят на дърветата, които ще трябва да се премахнат, защото са опасни.

Според доц. Здравко Сталев, експерт от опитна станция по дъбови гори, опасните дървета в Бургас са много. Причината, според него, е че в последните 15 - 20 години, процесът е бил занемарен. Той посочва, че основното залесяване в центъра на града е правено около 1950 година, което означава, че за повечето това е пределната им възраст. Тойприпомни, че в последните години е имало недоволство от страна на граждани за изсичането на дърветата. Доц. Сталев добавя, че тополите, брястовете и софорите, например, нямат място в Бургас. Според него те могат да се подменят с устойчиви видове като кедър, дъб, липи, ясен, явор и др.

Както Burgasutre писа 115 сухи дървета ще бъдат премахнати поетапно в района на старите гробища в парк "Изгрев". Материалът ще се дари на социални домове и бедни бургазлии. Още 120 дървета, главно от вида японскасофора, ще бъдат подменени само на ул.“Александър Батенберг". След извършен дендрохронологичен анализ, от преподаватели в Лесотехнически университет е установено, че те са в лошо състояние, умиращи и опасни. Дърветата ще бъдат заменени с нови видове, както и с розови храсти.