Секс за една нощ и най-честите инфекции

Животът

11-01-2014, 12:43

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Внимавайте с половите партньори

Бактериалните инфекции са често срещани особено що се отнася до случайни полови контакти. Срещат се най-вече при случайни запознанства свързани с големи компании, веселба или прием на алкохол.

Честотата на полово предаваните болести след случайни срещи през годините нараства, пише Puls.bg . Характерни са последствията. Най-често се развива бактериален вагинит. Характеризира се с развитие на инфекция по срамните устни и стените на вагината. Инфекцията се причинява след травматично увреждане на влагалището и срамните устни. В резултат на това проникват инфекциозни патогени. Такива най-често са бактериите. Получава се изразен оток по срамните устни, което може да протече с разраняване. Характерни са силните болки и неконтролируемото чувство за уриниране и изпускане. При напреднали форми на бактериален вагинит се среща и ограничаване в движението на крайниците, поради болково дразнене от разпъване и докосване на нежната зона.

Лечението на бактериален вагинит е особено важно и представлява приоритетна дейност за лекуващия гинеколог. То трябва да бъде с относителна спешност, за да се предпази жената от увреждане и евентуално настъпване на стерилитет впоследствие. Налага се терапия с локални антибиотици, а при по-сериозно обхващане или закъсняло консултиране с лекар – прием в болница и приложение на системни антибиотици. Прилагат се силни широкоспектърни препарати, най-често пеницилини и цефалоспорини от втора и трета генерация, които имат изразено действие както срещу ГРАМ-негативни, така и срещу ГРАМ-позитивни патогени. В терапията се включва комбиниран препарат с лактобактерии и антимикотици, които предпазват срещу евентуално настъпила дисбактериоза и развитие на гъбични инфекции в зоната.

Не са редки и случаите, при които се развиват неприятни гъбични инфекции след случаен полов контакт. Състоянието може да се съпроводи както с неконтролируема по медикаментозен път болка, така и до много силен сърбеж. При напредналите форми се срещат и усложнения, които обхващат пикочния канал, предизвикват болезнено уриниране, което от своя страна е предпоставка за задръжка на урина.

Лечението на гъбичните инфекции, както при бактериалния вагинит, трябва да бъде бързо и прецизно. В терапията се включват медикаменти от групата на антимикотиците, които потискат гъбичния растеж и унищожават вредните за организма на жената болестни причинители.

Състоянието изисква и евентуална превенция, която да ограничи бъдещите полови контакти, както и да се прилагат локални антисептични разтвори след преминаване на острия период. Рисковете при нелекуване на заболяването са значителни. Те включват генерализирано разпространение на гъбичните патогени и обхващане на други структури от човешкото тяло. Не са редки и усложненията със стерилитет при неглижиране на състоянието и отбягване на навременната консултация с гинеколог и прием на антимикотични средства.

Сред жените с промискуитетно поведение често се среща и дебют в появата на херпесна инфекция. Вагиналният херпес е друго високо рисково заболяване, което налага специфична терапия. Често се срещат комбинирана инфекция на вагината и срамните устни от херпес симплекс и гъбична инфекция след случаен полов акт. Характерното за това заболяване е появата на специфични везикули изпълнени с течност, които имат силна болезненост и не позволяват дори докосване на срамните устни и ново появилата се пъпка. Срамните устни изглеждат оточни, силно болезнени и зачервени. Чувствителни са на почти всички локални препарати за приложение, които имат антисептичен характер.

Инфекцията с херпес симплекс вирус може да обхване както срамните устни, така и стените на влагалището и да се разпространи към ануса.

Терапията е агресивна и включва бърза и прецизно поставена диагноза. Прилагат се препарати от групата на антивирусните медикаменти. Съвременните проучвания сочат, че особено бързо влияние имат препаратите с ацикловир или валацикловир, който е нова генерация противовирусен препарат.

Специалистите по акушеро-гинекология съветват младите момичета и жени да внимават с половите си партньори и да стеснят кръга с рискови фактори. Също така препоръчват да се използват всички форми на предпазни средства при случаен секс – специални вагинални гелове, диафрагми, както и най-сигурната мярка – презерватив, който предпазва от предаване на почти всички видове полово предавани болести и нежелана бременност със сигурност до 97%.