Отварят проектите за изграждане на Лот 1 и 2 на "Хемус"

Животът

11-01-2014, 17:22

Снимка:

интернет

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Офертите за проект за доизграждане на първия етап на АМ "Хемус" от Ябланица до разклона за Плевен/Ловеч, ще бъдат отворени и разгледани в 14 часа на 24 януари 2014 г. До 17 часа на 23 януари Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" приема предложения за идеен проект за доизграждане на първия етап от аутобана,информира infrastructure.bg .
Магистралата трябва да свързва София с Варна, като към момента са изградени участъците - Околовръстен път София - Ябланица и с. П.Волово – Варна. Оставащата за доизграждане част от "Хемус" условно е разделена на три етапа, включващи 8 участъка (лотове), които поетапно се възлагат за проектиране и строителство. Поръчката за проектирането на Лот 1 и 2 се финансира по ОП "Транспорт" за програмния период 2007-2013 г.

Първият етап е за 60-километрова отсечка и е разделен на два участъка - от Ябланица до път ІІІ-307/ ІІІ-305, с дължина от 24 километра, и от път ІІІ-307/ ІІІ-305 до път II-35(разклонът Плевен/Ловеч) с дължина 36 километра. Очаква се Лот 1 и Лот 2 да бъдат възлагани за строителство с отделни договори, поради което проектантът следва да изготви независими пакети от проектни документи за всеки от тях.

Част от подготовката на идейния проект са изготвяне на картна основа в мащаб 1:2000, включването на пътни възли, определяне на местоположенията, вида, общия план и отворите на големите пътни съоръжения, преглед и подробно геоложко проучване по протежение на трасето за обосновка на приетите решения, инженерно, геоложко и хидроложко проучване на терена и др. Стойността на поръчката е 1 млн. лева без ДДС. Срокът за изработване на проекта е 392 дни, което означава, че трябва да е готов през пролетта на 2015 г.
В 14 часа на 21 януари ще бъдат отворени офертите за изготвяне на доклад за ОВОС и ДОСВ за доизграждане на цялата автомагистрала "Хемус" (Ябланица-Белокопитово). Проучванията трябва да бъдат завършени за 420 дни, т.е. очаква се да бъдат готови през лятото на 2015 г.

За отделни участъци от цялостния обект АМ "Хемус" са проведени изискващите се процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и са постановени Решения по ОВОС от 1999 г.за участъка от Ябланица до пресичането с път I-5 и през 2008 г. за участъка от пресичането с път I-5 до пресичането с път I-7. Към момента решенията не са актуални. През 2013 г. НКСИП възложи цялостно предпроектно проучване, което да обобщи, актуализира и допълни предлаганите през годините варианти.

Проучването разглежда четири основни инвестиционни алтернативи за проекта – преминаване в коридора на избрания от проучването от 1992 г. вариант; преминаване по трасето на път І-4; преминаване в близост до големите градове – Плевен и Велико Търново; северно трасе – преминаващо в близост до Плевен и по трасето на път І-3 в направление Бяла. На базата на една от проектните алтернативи са разработени подробни варианти на трасе, които следва да бъдат предмет на ОВОС. За проекта за доизграждане на автомагистралата е необходимо провеждане на цялостна нова процедура по ОВОС, чрез която предвид разпоредбите на чл. 31, ал. 1 и ал. 4 на Закона за биологичното разнообразие, следва да се извърши и процедурата по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа "Натура 2000".