Анкара отново въстана срещу Ердоган

Хиляди протестиращи издигнаха лозунги “Крадци!" и "Революцията ще изчисти тази мръсотия!"

Десетки хиляди се събраха в Анкара на протест срещу ислямско-консервативното правителство на Реджеп Ердоган, разтърсено от скандали, отмъщения и борба за надмощие. Най-малко 20 000 души са откликнали на призива на профсъюзи и неправителствени организации. Те скандираха "Крадци!" по адрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието и "Революцията ще изчисти тази мръсотия!", съобщава БГНЕС.

Корупционният скандал, в който са замесени приближени на премиера, даде нов подтик на антиправителствения протест шест месеца след големите демонстрации, разтърсили Турция.

Скандалът, в който са замесени вече бивши министри и десетки приближени на ислямско-консервативното правителство, заплашва пряко позицията на премиера Ердоган три месеца преди общинските избори.

В отговор Ердоган обвини противниците си в заговор, а полицията и правосъдието, че искат да го свалят чрез антикорупционни разследвания. Той предприе кризисен ремонт в кабинета си и мащабна чистка, включваща дори прокурора, предприел разследването за корупция.

Сблъсъкът между правителството и правосъдието прерасна в открита война в петък, след като парламентът започна да обсъжда спорен законопроект за засилване на политическия контрол върху магистратите.