Акция "Пиле" заради натровените деца

Животът

12-01-2014, 09:09

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

110 хлапета на доктор след супата в училище

Проверяваме всичко по веригата. От произхода на суровото месо през яйцата и самата пилешка супа. В понеделник ще излязат резултатите. До тогава нищо не може да се каже. Това заяви пред "Стандарт" д-р Пенчев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Сливен. Той допълни, че е наредил фирмата за кетъринг да бъде затворена.
Дете на три години е сред натровените над сто ученици в Сливен и околните села, научи "Стандарт". Малкото момченце е настанено в детското отделение на областната болница. "То явно е яло от супата, предполагам, че по някаква социална програма", заяви д-р Люба Бъчварова, началник на отделението. Двадесет хлапета са настанени в детското отделение, тридесет и три в инфекциозното, а шест във Военна болница-Сливен, пише вестник "Стандарт"
"Няма опасност за живота на децата. Най-тежките случаи са с дехидратация, но състоянието е стабилно. През уикенда ще изпишем повечето, а някои в понеделник. Всички казват, че по обяд са яли пилешка супа", каза д-р Бъчварова. Тя е приемала малки пациенти до 23 часа в петък, а рано сутринта в събота отново се грижеше за децата. Общо 110 деца са преминали през спешното със симптоми за хранително отравяне.
Те са преминали спокойно нощта, заяви началникът на спешното отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен д-р Тодор Суванков. Преминалите през отделението са общо 110, на възраст от 5 до 15 години. 60 от тях са настанени в болницата, на 50 е предписано домашно лечение. Състоянието на всички деца е задоволително, няма опасност за живота на нито едно от тях. Някои са били с тежка дехидратация, но състоянието им е овладяно.
Д-р Суванков заяви, че най-вероятно става дума за хранително стафилококово отравяне, но лабораторните изследвания ще докажат диагнозата. Той препоръча при проява на първите симптоми родителите да не прибягват до самолечение, а да потърсят лекарска помощ. Необходимо е децата да бъдат подложени на диета и да поемат повече течности.
В събота пред детското отделение имаше група от около десетина мъже, всички от село Гавраилово. "Нашите деца в отделението са общо дванадесет. Към два-три часа в петък следобед започнаха да повръщат масово. Докарахме ги с лични коли и линейки", обясниха мъжете. Пред инфекциозното отделение в събота беше Христина от Старо село. Три нейни хлапета са опитали от пилешката супа, за която се предполага, че е източник на натравянето. "По-малките, които са момиченца, опитали само по една-две лъжици и им няма нищо. Синът ми обаче изял две купички и сега е тук след голямо повръщане", каза Христина. Тя докарала детето си с колата на свой съсед, чийто племенник също е сред натровените.
Малко преди 23 часа в петък вечерта в спешното отделение пристигна народният представител от БСП Деян Демев. "Държах лично да се уверя каква е ситуацията с децата", каза депутатът.
"Фирмата, която е спечелила кетъринга на тези училища, е играла на конкурси, обявени по закона за обществените поръчки във всяко училище. Ръководството на школото избира кой да ги храни. Според мен обаче изборът не означава край на контрола", заяви Бисерка Василева, директор на регионалния инспекторат на МОН в Сливен. Още в петък тя съобщи за резултатите от анализа на регионалния инспекторат. "Той показва, че натровени деца има само в училищата, снабдявани с храна от фирма "Кей енд Ви". В момента тя снабдява с храна и болници", каза директорката на инспектората в Сливен. В самия град фирмата снабдява три училища, I, VI и VIII. Интересното е, че незнайно защо в VI училище е доставено сирене по шопски, а не пилешка супа. От там нямаме оплаквания", каза Бисерка Василева. "Стандарт" научи, че храната е давана на деца, които имат целодневна форма на обучение.
"Хубавото е, че няма тежки случаи, дори тук в инфекциозно отделение. Лекарите са раздали игри на малките си пациенти, които като се почувствали по-добре, са започнали да лудуват", каза Бисерка Василева, директор на регионалния инспекторат на МОН в Сливен. В събота сутринта тя посети и трите отделения на двете болници, където са настанени децата. По думите й лошото е, че сега родителите са много притеснени, а и директорите се страхуват, че някои деца могат да бъдат спрени от училище.
15 души са се разболели от трихинелоза, още 40 са контактните, които се изследват в Пловдив, съобщи в. "Марица". Пациентите са настанени в инфекциозна клиника на болница "Свети Георги" в града под тепетата.
Според докторите са били оформени две епидемични огнища - 10 от болните са от Храбрино, 5 от Стамболийски. Около Коледа пациентите от Храбрино твърдят, че са яли мръвки от домашно прасе, а от Стамболийски - луканки, в които е имало и месо от глиган.
Сред поразените от заразата има и две деца - на 10 и 15 години. Заболяването протича тежко, като всички са с висока температура и силни болки в мускулите. Болните имат отоци по очите и кръвоизливи, както и обриви, уточниха медиците.
"Трихинелозата започва като грип, а сега има остри дихателни инфекции. Хората трябва при първите симптоми да потърсят помощ, за да не се забави лечението", посъветва проф. Мариана Стойчева от болницата.
Трихинелозата е разпространена във всички райони на света. Носители и разпространители са всички домашни и диви месоядни и всеядни животни. Инвазията се предава от животно на животно или животно на човек чрез изяждане на месо.