Държавата не може да събере 2 млрд. лева от глоби

Парите

12-01-2014, 09:45

Снимка:

интернет

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Държавата ще направи отчаян опит да си събере 1.9 млрд. лв. от глоби, които се дължат от граждани и фирми. За целта те ще бъдат прехвърлени за събиране от Националната агенция по приходите (НАП) на държавните съдебни изпълнители, съобщи вчера зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева, пише segabg.com. Става дума за всякакви глоби, които се налагат от КАТ, общините, ведомства, агенции, данъчните и др. Всички те са изискуеми, т.е. не са обжалвани пред съд и не им е изтекла давността. Около 40% от глобите са на стойност до 100 лв. Реално общата сума на глобите е 1.2 млрд. лв., а 700 млн. лв. са лихвите.
Обяснението на данъчните за това, че не успяват да ги съберат, е, че става дума за много на брой и малки като стойност глоби. Често пъти приходната агенция трябва да похарчи много повече в процедурата по събиране, отколкото е самата санкция. Ако длъжник с такава глоба има и данъчно задължение, тогава няма проблем, защото при процедурата при принудителното събиране се взимат всичките пари. "Голяма част от хората нямат отношение с НАП, не подават данъчна декларация", обясниха оттам.

Прехвърлянето на вземанията към държавните съдебни изпълнители ще се случи чрез промяна в Закона за съдебната власт. "Тя няма да е толкова сложна, защото изисква промяната само на 3 думи", коментира Сапунджиева. Промяната се налага, тъй като, за разлика от частните, държавните съдебни изпълнители нямат право да събират публични вземания. Според Сапунджиева новият ред ще облекчи НАП и ще повиши събираемостта.

Прехвърлянето на събирането към държавните съдебни изпълнители обаче също може да не реши проблема, тъй като те са общо 222-ма души, а става дума за стотици хиляди глоби. Междувременно на немалка част от тях 5-годишната давност може да изтече.
"Това е, все едно да се прехвърли проблемът от едно на друго бюро в едно и също ведомство. Не виждам много логика", коментира за "Сега" частният съдебен изпълнител Георги Дичев. Той заяви, че с частните съдебни изпълнители не са водени разговори да поемат част от събирането, въпреки че са доказали по-голямата си ефективност.

Лошата събираемост на глобите от години е сериозен проблем. През 2010 г. от НАП дори обявиха, че започват да налагат запори на заплатите на чиновници, които не са си платили глобите. Тогава от приходната агенция заявиха, че гонят 2428 държавни служители с глоби на обща стойност над 2.4 млн. лв.

Голяма част от несъбраните пари са от санкции, наложени от КАТ. Преди време бившият шеф на столичният КАТ Богдан Милчев се оплака, че на всеки три глоби се плаща само една. В някои години МВР едва успяваше да събере 10-15% от тези пари. Преди години вътрешното ведомство дори обяви, че който си плати глобата в рамките на 10-15 дни, ще получи отстъпка между 30% и 50%. Според последните данни за изпълнение на бюджета на МВР ведомството е преизпълнило плана си. В бюджета му за първото шестмесечие на 2013 г. са влезли 12.8 млн. лв. от санкции при планирани 10.7 млн. лв. за цялата година.