Почитаме Св.Татяна

Животът

12-01-2014, 11:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

На 12 януари отбелязваме деня на света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Тя е раннохристиянска мъченица. Родена е в богато, но боязливо и криещо вярата в християнството римско семейство. Била посветена за дякониса и изцяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Без да гледат знатното й положение и безукорния й живот, един ден властите я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.
След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали късчета от тялото й. Според писанията след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница- тя се явявала на другия ден излекувана.
Уморени от нейната несломимост, властите наредили да я предадат на изгладнелите зверове. Последвало ново чудо - лъвът, на който я пуснали, се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към християнството, управителят наредил незабавно да обезглавят Татяна.
Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.