Затварят бардаците, местят проститутките в квартири

"Когато момичетата са на едно място е по-лесно полицията да ги хване", коментират от бранша

Публичните домове в София затварят врати един по един от месец насам, а проститутките се местят в самостоятелни квартири, където продължават да си работят. Само за няколко седмици в столицата четири бардака вече са били изпразнени, а близо 30 момичета от тях са настанени в апартаменти. Мярката, която сутеньорите прилагат е за по-голяма сигурност, твърдят представители от бранша.

„Когато момичетата са на едно място, е по-лесно полицията да ги хване, а покрай тях и сводниците им. Освен това все повече клиенти отказват да ходят на подобни места. Притесняват се да посещават бардак, предпочитат да отидат на частен адрес”, обяснява бивш охранител на публичен дом.

Един от последните затворени бардаци се намирал на ул. „Коперник” на метри от хотел „Плиска” на бул. „Цариградско шосе”. Той обслужвал чужденците, които отсядат в хотела. Заради опасност да бъде разбит от полицията обаче сводниците пръснали момичетата в няколко квартири, които взели под наем. Единият от тях се намирал съвсем близо до Финансово-стопанската гимназия в София. В триетажната кооперация наели два апартамента, които проститутките използвали по график. За набирането на мераклии момичетата използват онлайн обяви.

Друг от затворените в последния месец публични домове се намирал в квартал „Разсадника”. Там също работели десетина момичета, които се разпределили по самостоятелни адреси. Същата била съдбата и на колежките им от „Овча купел” 2, които били пръснати в няколко различни апартамента в квартала.