Бактерии са причина за преждевременно раждане, твърдят учени

Животът

12-01-2014, 13:43

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Името и денят на раждане определят бъдещето

Актът за раждане на три езика

Бактерии са най-вероятната причина за преждевременното раждане. Това са установили американски изследователи и са публикували резултатите от своето проучване в списание PLOS ONE. Експертите са на мнение, че откритието може да доведе до ранен скрининг и съответно лечение, за да се предотврати евентуално преждевременно раждане, пише ekipnews.com.

Ранното спукване на околоплодния мехур е причина за раждане преди термина. Учените са открили голям брой бактерии, на мястото, където мембраните на мехура се разкъсват. Смята се, че точно тези бактерии водят и до скъсването. Ако тяхното количество се наблюдава още от началото на бременността и се започне подходящо лечение с антибиотици, лекарите смятат, че могат да предотвратят преждевременното раждане.

При проучването учените са изследват проби от 48 родилки. Те установили, че и при родилите преждевременно, и при родилите на определената дата има наличие на специфичните бактерии. Разликата обаче е в броя на бактериите. Отдавана се предполага, че именно бактериална инфекция може да е в основата на преждевременното раждане. Сега обаче трябва да се установи кой е критичният брой от бактерии, водещ до изтичане на водите преди термина. След това лекарите лесно ще могат да определят кои жени попадат в рисковата група и да предприемат нужните мерки.