За Добрич само 5500 лева и само за лека атлетика

Спорт

13-01-2014, 09:51

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева одобри проекти на спортни клубове по програмата „Спорт за децата в свободното време“ на обща стойност 1 млн. лв., която ще се реализира в  67 населени места през 2014 г., пише centersport.org.
От министерството отново побързаха да се похвалят, че отпускат крупната сума и с нея децата могат да бъдат ангажирани със спорт през свободното време. Липсва обаче информация проектите на кои клубове не са одобрени. Защо в големи градове като Добрич са отпуснати малки суми само за един спорт, кой ще търси отговорност за слабата активност на клубовете по кандидатстване по проектите и до колко е ефективна работата на регионалния представител на спортното министерство Димо Момиров. Резултатът е ясен и показателен - за Добрич са предвидени 5500 лева за лека атлетика по проект на клуб Добруджа, а в региона ще бъдат отпуснати още 4000 лв. за клуб Кария в Шабла за бадминтон. Далеч по-облагодетелствани са децата от Варна, от където е Димо Момиров. За ориентиране са отпуснати 4700 лв., баскетбол 6100 лв., волейбол - 5000 лв., кик-бокс - 5700 лв., лека атлетика - 4500 лв., спортни танци - 3800 лв. и тенис - 4500 лева. В безплатните занимания по избран спорт ще могат да се включат повече от 10 000 деца под ръководството на квалифицирани спортни специалисти, инфо. Целта на програмата е разширяване на обхвата и създаване на мотивация на децата за участие в спортни занимания с цел подобряване на физическата им дееспособност, разнообразяване и пълноценно използване на свободното им време чрез здравословна двигателна активност.
„Една от нашите политики е осмисляне на свободното време на децата чрез реализиране на програми за повишаване на двигателната им активност. Пълноценното използване на свободното време на подрастващите е заложено в младежката ни стратегия и е елемент от програмата на правителството в тази посока”, заяви министър Георгиева.